Joksimović: "Maliciozno kreativno" je reći da nema osnova za otvaranje poglavlja

Vesti 04. jun 201923:19 > 05. jun 2019 07:38
Tanjug / Dimitrije Goll

Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović je ocenila da bi "trebalo biti baš maliciozno kreativan" da bi se reklo da nema osnova za otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije s Evropskom unijom.

„Ne znam šta pišu mediji u Hrvatskoj, ali znam šta je Srbija uradila u smislu napretka u ključnim oblastima, što izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku i potvrđuje“, rekla je Joksimović za „Politiku“ na pitanje o pisanju hrvatskih medija da se može desiti da Srbija ovog mesece neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima o prijemu u EU.

Ona je navela da je u izveštaju ocenjeno da je u poglavlju 23 (Pravosuđe i osnovna prava) došlo do ograničenog napretka, „iako mislimo da ja uradjeno i više nego što izveštaj konstatuje i to smo predočili EK i članicama, dok se u poglavlju 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) konstatuje takodje napredak“.

„Što se tiče poglavlja 35 (Ostala pitanja; dijalog Beograda i Prištine) koje se takodje meri u odnosu na odluku o otvaranju drugih poglavlja, jasno je da Beograd nije opstruirao implementaciju, već da Priština iz dana u dan urušava temelje Briselskog sporazuma čiji je potpisnik i EU, odnosno visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost“, rekla je Joksimović.

Prema tome, navela je ministarka, „trebalo bi biti baš maliciozno kreativan da bi se reklo da nema osnova za otvaranje poglavlja“.