Međak: Ako ustavni amandmani prođu biće problema u borbi protiv visoke korupcije

Vesti 04. jun 201919:29 > 19:36
Podeli:
Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak ocenio je da predloženi ustavni amandmani neće dovesti do nezavisnosti pravosuđa i da će zbog toga biti onemogućena borba protiv visoke korupcije u Srbiji.

Međak je u Kragujevcu u okviru javne rasprave na temu „Zašto nam treba promena Ustava“, rekao da o promeni najvišeg akta nema suštinske javne rasprave kao i da ni Skupština Srbije o predloženim amandmanima ne debatuje još od novembra prošle godine.

POVEZANE VESTI

„Ako ovakvi amandmani prođu Srbija će, kasnije u toku pregovora o pristupanju EU, imati problema da uradi neke stvari koje će morati, a to je borba protiv korupcije, posebno visoke korupcije. Sve to nije moguće bez nezavisnog pravosuđa koje ima instrumente i sposobnost da pokrene postupak visoke korupcije i donese presude“, rekao je Međak.

On je kazao da građani nisu upoznati da se Ustav menja, a da će u jednom trenutku, kada se amandmani usvoje, morati o tome da se izjašnjavaju na referendumu.

„Referendum neće biti organizovan samo zbog ustavnih amandmana o pravosuđu, već će ići u paketu sa nekim drugim izmenama, verovatno vezanih za temu Kosova, ukoliko dijalog sa Prištinom bude išao u tom pravcu da Ustav mora da se menja“, naveo je Međak i dodao da će „amandmani o pravosuđu verovatno stajati u skupštini sve dok se ne završi dijalog sa Prištinom“.

On je naveo da su ključne zamerke na amandmane što u dva najviša tela pravosuđa – Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, ni sudije ni tužioci neće biti u većini.

„Ta dva tela neće biti u mogućnosti da rade nezavisno od volje Narodne skupštine, iako je jedan od segmenata nacionalnog plana koji je Vlada Srbije usvojila 2016. godine za pregovore o Poglavlju 23, upravo predvidjao nezavisnost tih tela i da će sudije i tužioci moći da rukovode njima“, rekao je potpredsednik Evropskog pokreta Srbija.

On je rekao da se uz predložena rešenja neće postići cilj – nezavisno pravosuđe u Srbiji, i upozorio na mogući zastoj u Poglavlju 23 koji može dovesti i do zastoja u svim ostalim poglavljima i zaustavljanja pregovora sa EU.

„Bojim se da ovo rešenje neće dovesti dotle da Srbija može da kaže da je ispunila ono što je rekla u Poglavlju 23, a to je da će ostvariti nezavisnost pravosuđa“, rekao je Međak.