Analiza: Mediji u Srbiji se sve manje bave temama o LGBT zajednici

Vesti 04. jun 201912:16 > 12:21
Izvor: Shutterstock

Mediji u Srbiji se sve manje bave temama vezanim za LGBT zajednicu, a najveći broj objavljenih tekstova je neutralnog karaktera, pokazala je analiza sadržaja srpskih medija za 2018. godiu koju je sproveo Gej-lezbejski info centar.

Kako se navodi u saopštenju, u drugoj poloviji 2018. godine objavljeno je 566 tekstova, što predstavlja značajan pad u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše tekstova je objavljeno u dnevnim novinama Alo (85), u Kuriru (82) i Danasu (80), dok je najmanje objavljeno u Politici (27).

Najveći broj tekstova je neutralnog karaktera, dok je 12 odsto bilo negativnih, što je rast u odnosu na četiri odsto koliko ih je bilo 2016. godine.

Najveći broj tekstova o LGBT temama je objavljen u rubrici društvo, zatim u zabavi, hronici i kulturi, a najmanje u sportu.

Ogroman pad u broju tekstova o LGBT temama beleže nedeljnici jer je u prošloj godini u toj vrsti štampe objavljeno upola manje tekstova na tu temu nego 2016. godine.

Savet za štampu je u 2018. godini primio deset žalbi koje se odnose na izveštavanje o LGBT populaciji, što je upola manji broj nego prethodnih godina.

Od tih deset žalbi samo u tri je prekršen Kodeks novinara po mišljenju Komisije za žalbe.

Monitoring i analiza LGBT sadržaja u medijima je sprovedena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.