Vučić sa Taninom: Priština konstantno provocira i onemogućava dijalog

Vesti 04. jun 201912:00 > 12:04
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić optužio je Prištinu da kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, što potvrđuje da tamošnje rukovodstvo sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog sa Beogradom, navodi se u saopštenju posle sastanka Vučića sa šefom misije UN na Kosovu Zahirom Taninom.

Vučić je tokom sastanka sa Taninom osudio napad kosovske policije na pripadnike misije Unmika i istakao da je to „pokušaj kompromitovanja misije UN na Kosovu“.

„Uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji je od presudnog značaja za Srbiju“, naglasio je Vučić.

On je istakao da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna zbog aktuelnih dešavanja u pokrajini, koja su „poremetila ionako krhku stabilnost na Kosovu“.

Predsednik kaže da će sednica predstavljati priliku da se razgovara o trenutnoj situaciji na Kosovu, kao i o načinima na koji Unmik i druge međunarodne misije na Кosovu, mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

„Razmatranje u Savetu bezbednosti važno je kako bi oni i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasledja, kao i o svim drugim problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju“, navodi se u saopštenju.