Vučić: Važno je da Evropu stvaramo na području gde živimo

Vesti 03. jun 201920:27 > 20:49
Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je važno da "Evropu stvaramo na području gde živimo" i dodao da se mora raditi na ekonomskom ujedinjavanju u regionu Zapadnog Balkana.

On je u Novom Sadu, gde je učestvovao na konferenciji „Gradimo mostove – pričamo o Evropi“, koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer, rekao da će Evropska unija opstati jer se u njoj, kako je ocenio, „suviše lepo živi da bi neko mogao da rizikuje propast Evrope“.

„Važno je da Evropu stvaramo na području gde živimo i nadam se da će neko jednog dana da napravi dogovor sa kosovskim Albancima, a onda da napravimo veliku ekonomsku zonu u regionu sa jedinstvenim tržištem pa da se, kao manje ili više jedinstven partner, postavimo prema Evropi i svetu“, rekao je predsednik Srbije.

Po njegovim rečima, Srbija danas korača svojim evropskim putem, nekad bržim a nekad sporijim koracima, ali uvek napred ka tome da bude uredjena i uspešna zemlja.

„Moramo da vidimo hoćemo li da istrajemo na evropskom putu, a smatram da je to neophodno za našu zemlju, da razumemo da nam je budućnost u Evropi i da moramo da nastavimo sebe da menjamo“, rekao je Vučić.

On je kazao i da otvaranje 16 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvaranje dva poglavlja većini gradjana Srbije ne znači ništa ali i dodao da se promenilo to što smo kako je naveo, „naučili da budemo disciplinovaniji, da razumemo da nismo baš uvek u pravu koliko god nam se činilo da jesmo“.

„Mi Evropu i danas priželjkujemo očarani izlogom a ona nas tobož ne vidi dobro. Mi na to reagujemo na dva načina, pokazujemo da smo joj dostojni ili joj se inatimo. Ako nam se nešto ne svidi, makar to bilo pitanje Kosova, istog dana okrećemo ledja Evropi i govorimo o njihovom nepravednom odnosu. Isto je i sa Evropom, dobri smo joj ako se ponašamo baš onako kako bi oni želeli“, kazao je Vučić.

Lamert: Važna uloga budućih generacija

Nekadašnji predsednik nemačkog Bundestaga, a sada predsednik Fondacije Konrad Adenauer Norbert Lamert, rekao je da je kultura ta koja održava zajedništvo u jednom društvu, te da su zbog toga važni dogadjaji poput ovog, jer podstiču njene predstavnike na dijalog i nova rešenja.

Lamert je ocenio da društva u Evropi teže da se politički organizuju u vidu demokratije, a ne kao totalitarni režimi.

„Ovo je zajedničko shvatanje demokratije. Kako će svet u budućnosti izgledati i kako će biti organizovan, na to pitanje će odgovor morati da daju buduće generacije i da preuzmu odgovornost za to kako će naš svet u budućnosti izgledati“, rekao je on.

Kako je rekao, zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i u njihovom je interesu da budu snažno uključene u procese EU integracija.

„I u interesu Evrope je da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU. Zajednička budućnost treba da se izgradi kroz stvaranje atmosfere u ovim društvima da bi ta evropska perspektiva bila stvarna i realna“, rekao je Lamert.

Vučević: Mladi da grade mostove a ne zidove

Tanjug/Dimitrije Goll

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Novi Sad poneo dve evropske titule, te da je 2019. godine Evropska prestonica mladih, a 2021. godine Evropska prestonica kulture, što jesu projekti koji „grade mostove medju ljudima“.

„Ove titule su velika šansa i za Novi Sad, i Vojvodinu i Srbiju. To je šansa da se za sve nas čuje, da budu prepoznate vrednosti sa kojima svaki dan živimo i koje vekovima čuvamo“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, ti projekti su Srbiju kao društvo počeli da teraju da prihvata novi sistem rada i razmišljanja, koji, kao načelo, ima da su „mladi ljudi najvažnija poluga rasta i razvoja jednog društva“.

„Mlade ćemo da učimo da medju sobom grade mostove, a ne zidove i da budu generatori promena. Mi kao grad imamo i energiju i atmosferu, a imamo i sistem da uključimo mlade u donošenje odluka. Imamo ljude koji su spremnii sposobni da savladaju procese i programe, da pričaju o Evropi i njenom nasledju“, rekao je Vučević.

Pastor: Vojvodina je „Evropa u malom“

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, rekao je da je veoma važno govoriti o evropskoj perspektivi Vojvodine i Srbije, jer je ta tema vezana za traženje odgovora na pitanje „kakvu ćemo Evropu ostaviti svojim unucima“.

„Odgovor na ovo pitanje je i naša odgovornost, jer se radi i o našoj budućnosti, jer stalni rast i ostvarivanje ciljeva nije pitanje veličine zemlje, već rešenosti da se zalažemo za pravdu“, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je „Evropa u malom“, i ona je kao deo Srbije domovina za više od 23 naroda.

„Vojvodina je višenacionalna i mnogobojna zajednica, koja svoje različitiosti vidi kao prednost. Sve ono po čemu se razlikujemo, ima svoj zajednički imenitelj, a to je opredeljenje da Srbija bude prosperitetna država“, kazao je Pastor.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da se izgradnjom mira u Evropi danas moraju baviti ne samo države i vlade, već da u tome moraju učestvovati i sektor kulture, privrede i nevladin sektor.

Ova konferencija je u Novom Sadu okupila eminentne pisce, novinare, političare, naučnike, predstavnike verskih zajednica i mladih, koji dolaze iz čitave Evrope.

Konferencija traje od 3. do 6. juna, a prvi put se održava u zemlji koja je van EU.

Reč je o tradicionalnom skupu koji Fondacija Konrad Adenauer organizuje svake druge godine u različitim evropskim gradovima, a obuhvata razgovore i predavanja o današnjoj Evropi iz različitih uglova, o političkim aspektima i evropskim izborima, o kulturi sećanja, kulturnom nasledju i slično.