Milivojević: Poslednji trenutak da vlast čuje glas nezadovoljstva

Vesti 03. jun 201919:14 > 19:21
N1

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević izjavila je gostujući u Danu uživo da je javna komunikacija već duže vreme blokirana zbog čega je društvo polarizovano - jer ne postoji javni prostor u kom te razlike mogu da se komuniciraju.

„Mislim da je vlasti jasno šta je posledica njihovih političkih poteza i načina na koji diktiraju javnu komunikaciju“, rekla je Milivojević.

Stručna grupa koja je formirana u ime učesnika protesta „1 od 5 miliona“ predstaviIa je danas, nakon mesec dana rada, zaključke i preporuke u oblastima slobode medija i regularnosti izbora, a na osnovu zahteva iznetih na građanskim protestima.

„Prvi zahtev je da se predsednik Republike isključi iz proces parlamentarnih izbora i da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima deluje kao garant državnog jedinstva“, rekla je Milivojević.  

Govoreći o medijskim zahtevima, Milivojević je rekla da nam „vlast poslednjih godinu dana šalje poruku da mi gubimo vreme, odnosno da oni glume proces koji se ne finalizuje“.  

„Zbog toga su zahtevi koji se odnose na Ministartsvo kulture, REM i javne radio-televizijske servise i medije uopšte, da počnu da obavljaju svoja zakonska ovlašćenja“, ističe Milivojević.

Ona zaključuje da je „sa ovakvim nezadovoljstvom poslednji trenutak da vlast taj glas čuje“.

N1

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Vučićević kaže da je umereni pesimista i da ne veruje da će zahtevi biti prihvaćeni sa velikim oduševljenjem, ali dodaje da je preporuke, u delu koji se tiče izbornih uslova, verovatno moguće lakše prihvatiti.  

„Deo oko medija je problematičniji i neće biti usvojeni sa lakoćom“, ističe on.  

Vučićević navodi da i nije ideja da se sve promeni preko noći.

„Ne možemo preko noći da napravimo demokratsko društvo, biće potrebne godine, ali bilo bi dobro da se u nekoj tački krene“, kaže Vučićević.