Vojne komisije: Osnovni uzrok ljudski faktor

Vesti 03. apr 201520:26 > 20:33
REUTERS/Đorđe Kojadinović

Ministarstvo odbrane objavilo je izveštaje komisija za utvrđivanje uzroka pada helikoptera - komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije i stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO. Vojinović o izveštajima: Serija neverovatnih propusta dovela do tragedije.

U izveštaju stručne komisije navodi se da je osnovni uzrok udesa je ljudski faktor, koji se ogleda u „neadekvatnom upravljanju vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima noću prilikom prilaza za sletanje na alternativni aerodrom“.

pročitajte još:

Navodi se da je „posada je najverovatnije doživela prostornu dezorijentaciju, kao posledicu zamora, emocionalne prenapregnutosti i s kompromitovanom funkcijom pažnje, usled čega ne uspeva da odredi položaj vazduhoplova u prostoru pomoću instrumenata“ i dodaje da je „prisustvo alkohola kod vođe posade i letača tehničara pojačava prethodne manifestacije“.

Drugostepeni uzrok udesa je, kako piše u izveštaju, niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom „jer osposobljenost i trenaža posade, meteo situacija, mogućnosti vazduhoplova u datim uslovima i obezbeđenje sletišta nisu bili u skladu sa odlukam za ovako složen zadatak, kao i pravilima, propisima, uputstvima i naređenjima koja regulišu letenje i upotrebu snaga za hitno reagovanje“.

Dalje se dodaje da su tokom čitavog procesa donošenja odluka i izvršenja leta svi učesnici u procesu realizacije zadatka „izloženi pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja deteta što se posebno odrazilo na odabir konačne destinacije sletanja“.

Odgovornost vođe posade

Kad je reč o odgovornosti za udes, u izveštaju se navodi da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera XT-48. Deo odgovornosti snose drugi pilot i letač tehničar u pilotskoj kabini.

Takođe se navodi da deo odgovornosti snosi komandant 204. vazduhoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta, ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom.

Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu „Nikola Tesla“ utvrdiće KL SiCG d.o.o, na osnovu zahteva Komande RViPVO, piše u izveštaju stručne komisije.

Posada dva puta tražila da sleti na VMA

Iz izveštaja se vidi da je posada dva puta tražila da sleti na Vojnomedicinsku akademiju.

„Posada dobija informaciju od kontrole da očekuju sletanje na aerodrom Nikola Tesla, nakon čega posada saopštava da im je destinacija VMA. Dobija odgovor da je mesto sletanja aerodrom Nikola Tesla, ali posada i dalje insistira za sletanje na VMA i traži podatke o meteo situaciji. Nakon dobijenih informacija, posada saopštava da će zbog vidljivosti imati problema da sleti na Banjički vis (VMA) i da bi išao na sletanje po ILS-u na aerodrom Batajnica, nakon čega bi preleteo na Banjički vis“, piše u izveštaju.

Nakon toga kontrola saopštava da nastave prema Beogradu, a posada ponovo saopštava da nastavlja direktno prema Banjičkom visu i da će ukoliko budu imali uslove izvršiti vizuelno sletanje, a ako nema uslova da ide po ILS aerodroma Batajnica, a posle toga vizuelno na Banjički vis.

Kontrolor leta posadi saopštava da je kompletan prihvat bebe organizovan na aerodromu Nikola Tesla. Posada potvrđuje i traži instrukciju za sletanje na aerodrom Nikola Tesla, navodi se u izveštaju.

Pročitajte kompletan izveštaj:

Gašić inicirao hitan prevoz, ispitati odgovornost Bandića

Postoje elementi odgovornosti vojne organizacije u pripremi i izvršenju zadatka, ali oni nisu neposredno prouzrokovali pad vojnog helikoptera 13. marta kod Beograda, navodi se u izveštaju komisije koju je formirao načelnik Generalštava Vojske Srbije Ljubiša Diković.

„Postoje elementi odgovornosti vojne organzijacije u pripremi i izvršenju zadatka, ali da nisu neposredno prouzrokovali nastanak vanrednog događaja i udes helikoptera“, navedeno je u izveštaju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.

Kako je saopšteno, dežurna ekipa za traganje i spasavanje bila je osposobljena za izvršavanje zadatka u složenim meteorološkim uslovima, ali je aktiviranje dežurne ekipe za traganje i spasavanje i komandovanje dežurnom ekipom u toku izvršenja zadatka realizovano uz propuste.

„Helikopter je bio ispravan u toku pripreme za zadatak, meteorološki uslovi u vreme angažovanja i predviđeno vreme sletanja bili su ispod meteorološkog minimuma za oblačnost, a u 22.30 ispod meteorološkog minimuma za vidljivost“, navodi se u izveštaju.

Takođe, navedeno je da je hitan prevoz inicirao ministar odbrane Bratislav Gašić, pozivom brigadnom generalu Predragu Bandiću u 19.26 časova 13. marta 2015. godine.

Među mera koje Komisija predlaže da se preduzmu navedeno je pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti Komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO Ranka Živaka, i brigadnog generala Predraga Bandića.

Pročitajte kompletan izveštaj:

Vojinović: Serija strašnih propusta

Komentarišući izveštaje u Dnevniku u 22 TV N1, urednik vazduhoplovnog portala TangoSix.rs Petar Vojinović za TV N1 kaže da je nesreća rezultat „neverovatne količine propusta“, u tehničkoj opremljenosti helikoptera, u obučenosti članova posade, u prekomplikovanosti procedura, ali i pritisaka koji su postojali.

„Strašno je da kopilot nije bio osposobljen na trenaži. To je još jedna od karika u neverovatnoj količini propusta koje imamo i na kraju se definiše da je celokupna stvar odrađena van pravila“, kaže Vojinović.

„Minimumi meteouslova na svim aerodromima bili su ispod dozvoljenih. Navedeno je (u izveštaju) da je ministar odbrane maltene ignorisao upozorenje Bandića da let neće biti po procedurama, po procedurama koje ne postoje, kako se navodi u izveštaju. Imamo jednu seriju strašnih propusta, i u izveštaju saznajemo da svi normativi, iako postoje i vežbani su, nisu bili usklađeni na pravi način. To se eksplicitno navodi u izveštaju. U tom trenutku ministar odbrane maltene naređuje generalu Bandiću, što je diskutabilno može li uopšte da uradi“, kaže Vojinović.

Snimak gostovanja: