Opozicija: Leks specijalis neustavan

Vesti 03. apr. 201519:00 > 19:07
Podeli:
Izvor: Promo

Leks specijalis 7. aprila stiže na dnevni red Skupštine Srbije. Tim zakonom biće regulisan postupak eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole za ovaj projekat, što je preduslov za početak izgradnje Beograda na vodi.

Opozicija tvrdi da je Lex specijalis neustavan i najavljuje da će, ukoliko bude usvojen, tražiti ocenu njegove ustavnosti.

Iako još nepostojeći, za stanove u Beogradu na vodi vlada veliko interesovanje. Koliko – tačnu informaciju nema ni gradonačelnik, ali tvrdi, znatno više od 1.000.

„Nisam vodio računa koliko se prijavilo nakon one prve informacije koju sam vam dao, ali sigurno mnogo više nego prva dva dana. Zato je važno da što pre završimo proces eksproproprijacije zemljišta i krenemo u izgradnju“, kaže Mali.

Međutim, na račun jednog od najlepših i najboljih projekata, kako ministar Nebojša Stefanović vidi Beograd na vodi, poslednjih meseci pljušte kritike. I dok struka traži projekat, javnost pita gde je ugovor, opozicija pak zašto leks specijalis i šta je tu javni interes?

„U tom smislu i premijer Vučić i ministri i rukovodstvo grada, treba da znaju da će krivično odgovarati kada se promeni vlast. Da ćemo pokrenuti ocenu ustavnosti ovakvog zakona i da to što su danas vlast njima ne daje za pravo da poklanjaju budućnost i resurse ove zemlje“, kaže lider demokrata Bojan Pajtić.

Za projekat Beograd na vodi ugovor s Emiratima, iako najavljen prošle godine, još nije potpisan. Pomerali su se i rokovi za početak izgradnje, ali i sama sednica Skupštine, najpre zakazana za 18. mart, potom 1. april, pa drugi, onda najverovatnije treći, a onda ni tad.

Da bi u raspravi o Beogradu na vodi učestvovali i poslanici koji slave katolički Uskrs, skupština Srbije raspravljaće o Leks specijalisu za Beograd na vodi 7. aprila. Takav predlog braniće premijer lično.

Premijeru danas omladina Nove stranke šalje simnboličnu poruku. Ispred zgrade Vlade doneli su kofer, u njemu, između ostalog, kartu Beograda na vodi, avionsku kartu za Abu Dabi u jednom smeru i šahovsku tablu jer, kažu, verovatno bolje igra šah nego što vodi državu.

Više o tome u prilogu Maje Nikolić: