Smirivanje napetosti u odnosima Zagreba i Beograda

Vesti 03. apr. 201518:23 > 19:19
Podeli:
Izvor: N1

Hrvatski ambasador vraća se u Beograd u utorak, 7. aprila, pošto je prethodno bio povučen na konsultacije nakon što je Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu i posle izjave ministra Aleksandra Vulina. Čini se da su najviši zvaničnici pronašli zajednički jezik. Ministar Aleksandar Vulin, međutim, svoj stav ne menja, ali nudi izvinjenje.

Jedan korak napred, dva koraka nazad. Takvim tempom srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić opisuje odnose Srbije i Hrvatske. Koliko su oni za njega važni, pokazuje jučerašnji poziv hrvatskoj šefici diplomatije Vesni Pusić tokom njegove službene posete Tadžikistanu:

„Posle nekoliko sati smo ipak uspostavili vezu. Ona sama mi je rekla da će se hrvatski ambasador najverovatnije vratiti sa konsultacija posle katoličkog Uskrsa, koji je sada za vikend. Spomenula mi je 7. april, ne znam sada da li će to baš tako biti“, kazao je Dačić.

Dok Dačić smiruje tenzije, a hrvatski ambasador boravi na konsultacijama, Aleksandar Vulin ostaje pri svemu što je rekao prethodnih dana: „Beskrajno sam srećan ako je reč ‘ustaša’ shvaćena kao uvreda. Da, biti ustaša je uvreda. Jako mi je drago ako čitava Hrvatska država to isto misli. Ako sam pogrešio što sam nazvao Gotovinu ustašom – samo neka kaže da nije, izvinjavam se duboko“.

Vulin tvrdi i da je hrvatski ambasador povučen zbog paljenja zastave, a ne zbog njegovih izjava u kojima je hrvatskom premijeru poručivao da „prevlada sujetu“. Međutim, Vulina demantuje čak i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

„Ovo što se sada događa za svaku je osudu, posebno paljenje hrvatske zastave. Jednako tako potpuno su neprihvatljive izjave ministra Vulina u odnosu na Domovinski rat, akciju Oluja, generala Gotovinu, te premijera Milanovića“, kazala je Grabar Kitarović za Jutranji list.

Presednica Hrvatske smatra i da je povlačenje ambasadora bila „ishitrena odluka“ i vidi vezu između tog poteza i činjenice da je u Hrvatskoj izborna godina. Prethodno je paljenje zastave osudio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Međutim, iako su sada saglasni u osudama, još uvek nemaju dogovren datum prvog susreta.

Opširnije u prilogu Jovane Štetin: