Bajić: Nedostaje nam strategija o budućnosti Srbije

Vesti 01. jun 201910:08 > 10:08
Izvor: N1

Srbiji po pitanju Kosova nedostaje strategija, a očito je da je u Briselu i Prištini imaju i da su oko te strategije vrlo složni, rekao je reditelj Darko Bajić u Novom danu. "Suština je da moramo, ne samo po pitanju Kosova, već uopšte budućnosti zemlje, da stvorimo strategiju oko koje se svi moramo složiti" dodao je on.

Bajić smatra da mora da postoji zajedničko razmišljanje o tome kako da prevaziđemo taj problem.

POVEZANE VESTI

 „To nije lako, ali treba da pokušamo da svoje ideje, iskustvo i razmišljanja ugradimo u tu strategiju. Kad je jednom napravimo, niko je ne sme kršiti. S jedne strane postoji – strategija, a s druge – različiti stavovi, a ne sme da postoji partijsko razilaženje već zajednički stav, ne samo o Kosovu već o budućnosti Srbije“, kazao je Bajić.

On je podsetio i da veliki broj mladih odlazi iz zemlje nezadovoljni uslovima života.

„Moramo biti svesni da strategija prema nama postoji, a da mi nismo stvorili zajednički stav o tome kako smo osmislili da budućnost Srbije ostavimo nekom drugom. Nemojmo da ostavimo da nas buduće generacije mrze“, upozorio je reditelj.

Govoreći o izjavi premijerke Ane Brnabić da su albanski lideri „izašli iz šume“, Bajić je rekao da je tu izjavu svako protumačio da svoj način.

„Nekoga možete da uvredite, nekoga ne, toliko je rečenica spolja koje su uvredljive kada je srpska nacija i istorija u pitanju, ne čudi me da neko odavde vrati taj teniski return“, kaže.

Komentarišući proteste koji se u Srbiji odvijaju već šest meseci, on je rekao da je problem što nema jasne ideje šta se traži, i dodao da je možda najvažnije što bi moglo da bude njihov cilj mogućnost slobode govora.

„Suština je da se jedni i drugi saslušaju, da mediji otvore vrata svima, ako nema dijaloga ne možemo doći ni do misli, do te strategije kad je u pitanju budućnost“, dodaje.

Mora da postoji, smatra Bajić, dijalog između vlasti, naroda i drugih partija. „A sigurno da nije način da se izađe iz skupštine i u skupštini ne uzme mogućnost da se govori ono što se misli – morate da branite i ljude koji su vas birali“, zaključio je on.