Desničari i huligani protiv festivala "Mirdita", iz vrha vlasti bez osude napada

Vesti 31. maj 201919:00 > 19:13
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Dve večeri zaredom jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija primenom sile rasteruju veće grupe huligana i desničara, koje se u Beogradu okupljaju ispred mesta na kojima se održava festival "Mirdita, dobar dan", na kome se beogradskoj publici predstavljaju umetnici sa Kosova. Da li je takvo ponašanje naišlo na osudu izvršne vlasti?

Umetničke predstave, izložbe, debate i filmske projekcije deo su redovnog programa festivala „Mirdita, dobar dan“. Međutim, svake godine, pa i ove, vanredno ga prati i drama, ispred prostora gde se održava. Glavni akteri su policajci nasuprot huligana. I dok se na festivalu govori o pomirenju dva naroda, ispred njega incidenti i skandiranje pogrdnih parola o Albancima.

„Ne mogu da nas iznenade navijači koji reaguju na jedan festival, kome je suština dijalog Kosova i Srbije, kako da nas iznenade navijači, kada predstavnici vlasti na taj način govore, eto, kako premijerka govori o kosovskim liderima da su došli iz šume, koja sa njima pregovara i navodno zajedno teži ostvarivanju mira“, kaže direktor festivala Ivan Đurić. 

POVEZANE VESTI:

„Štitite Šiptare, sluge režima ste, branite bogate, bijete narod za male pare – štitite Šiptare“, uzvikivali su huligani.

Pitanje je ko je ovde sluga režima, kaže novinar Božidar Andrejić i dodaje da je ovo prvi put, posle dugo vremena, da su se navijačke grupe angažovale politički.

„Potpuno prihvatam tezu da su to kontrolisane grupe, i oduvek su bile. Može se stvar posmatrati ovako da se ta stvar otgla kontroli, a može se posmatrati, sa velikom dozom verovatnoće, da se blagonaklono pogledalo na to, ili da su od mračnih sila i struktura i instruisani“, kaže novinar Danasa Božidar Andrejić.

Policija jeste rasterala navijače i desničare. Međutim, da je iko od prisutnih priveden? I da li je zbog govora mržnje ili remećenja javnog reda i mira ikome napisana krivična ili prekršajna prijava? U policiji odgovaraju:

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu su o svim dešavanjima obavestili nadležno tužilaštvo koje je naložilo da im se dostavi izveštaj, što će policija i učiniti“.

U Višem javnom tužilaštvu, koje je obično zaduženo za ovakve slučajeve, kažu da o događaju nisu obavešteni. Da nisu obavešteni tvrde i u Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je nadležno za dešavanja u centru prestonice. O incidentima oko festivala nije se oglašavao nijedan političar iz vrha vlasti.