NVO: Izveštaj Evropske komisije ogledalo srpske realnosti, važan za građane

Vesti 31. maj 201917:23 > 19:23
N1

Izveštaj Evropske komisije predstavlja diplomatsko ogledalo srpske realnosti, i to nije birokratski tekst namenjen uskom krugu ljudi, već je važan za život svakog građanina, ocenili su predstavnici nevladinih organizacija na Javnom čitanju izveštaja u Beogradu.

Pravo mesto za javno čitanje Izveštaja Evropske komisije bio bi parlament, navode predstavnici civilnog društva.

Budući da nema naznaka da će se to u parlementu i desiti, sami su organizovali predstavljanje izveštaja.

„Ono što je naše ubedjenje, to je da ovaj izveštaj govori o našim životima, o životu svakog građanina i građanke Srbije“, kaže Nataša Vučković iz Fondacije Centar za demokratiju.

U izveštaju se ističe negativan trend u funkcionisanju demokratskih institucija, govori se o hitnoj potrebi da se unaprede izborni uslovi, kao i nezadovoljavajućem stanju u parlamentu, navodi Raša Nedeljekov iz CRTA-e.

„Gubljene linija između države i partije, to se sada podvlači u izveštaju, što se posle dovodi u vezu sa zloupotrebom službenih resursa i sa funkionerskom kampanjom, ali ovde se to navodi kao nerazlikovanje državnih i partijskih aktivnosti“, kaže Nedeljkov.

Zarobljena država, odnosno stapanje partije i države, kaže istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek, posebno je opasno u sektoru bezbednosti.

„Dakle potpuno stapanje partije i države, imamo jednu privatizaciju države, gde umesto država, umesto da je javno dobro, gde je bezbednost javno dobro, mi imamo privatizaciju bezbednosti, privatizaciju države“, kazao je Elek.

U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da se izveštaj osvrnnuo i na to da su izmene Krivičnog zakonika donete, uprkos tome što nisu u skladu sa standardima Saveta Evrope. U izveštaju stoji preporuka da se te izmene preispitaju.