Gošće N1: Umesto podsmeha i ciničnih komentara potrebne reforme

Vesti 31. maj. 201910:37 > 10:40
Podeli:
Izvor: N1

Premijerku Srbije Anu Brnabić zabavio je izveštaj Evropske komisije u delu koji se tiče parlamenta. Nataša Vučković iz Fondacije Centra za demokratiju kaže da Vlada mora da se suzdrži od duhovitih opaski i ciničnih komentara, dok pravnica Yucoma Katarina Golubović napominje da ćemo na putu ka EU biti spori sve dok se zvaničnici podsmevaju izveštaju

  U izveštaju Evropske komisije piše da je parlamentarna praksa poslanika vladajuće koalicije dovela do pogoršanja rasprave i urušila kontrolnu funkciju skupštine. Srbija je kritikovana i u drugim oblastima, od ljudskih prava i pravosuđa, do stanja u medijima.

„Mnoge stvari u izveštaju su se ponovile, ali su rečene oštrijim rečnikom i detaljnije“, rekla je Vučković gostujući u Novom danu i dodala da je očekivala da će izveštaj biti oštriji.

Ona ističe da u delu izveštaja koji se odnosi na medije, pored raznih kritika, piše da Vlada Srbije mora da promeni način na koji komunicira Evropsku uniju i evropske reforme.

POVEZANE VESTI

„To znači da Vlada mora da se suzdrži od ciničnih komentara, duhovitih opaski, od vezivanja za neke izjave političara u Evropskoj uniji koje su date za unutrašnju upotrebu. Država mora da promeni način na koji govori o Evropi i evropskim reformama, to je direktno rečeno u izveštaju“, ističe Vučković.

Katarina Golubović kaže da to što postoje stare zamerke znači da država nije radila na reformama, pa sada imamo povećani stepen zamerki.

„Sada se kaže da postoji ozbiljna zabrinutost kada je sloboda izražavanja u pitanju i da ne postoje pretpostavke za slobodu izražavanje. Kada je u pitanju finansijsko okruženje, u kojem rade pre svega lokalni mediji, govori se o konkretnim koracima u sufinansiranju sadržaja koji su od opšteg interesa“, ističe Golubović i objašnjava da postoje jasne preporuke da rokovi za prijavljivanje na konkurse budu realni, da prilikom ocene kome dodeliti sredstva treba uzeti u bzir da li se krši kodeks novinarske etike, ali i da se vrši monitoring utroška sredstava koja je država dala.

Ona ističe razliku u stanju medijima iz ugla države i medijskih udruženja, pa je tako država prijavila samo sedam napada na novinare i njihovu imovinu, dok novinarska udruženja tvrde da pritisak na medije i novinare raste.

Kada je u pitanju vladavina prava u Srbiji, Vučković objašnjava da se ona više ne posmatra samo u poglavlju koje se bavi tom oblašću, već i kroz sva druga poglavlja, pa se tako u delu koji se tiče privatnog sektora navodi da je on pod velikim dejstvom politike državne uprave i žrtva lošeg okruženja, nedostatka nezavisnosti pravosuđa i netransparentnosti investicija.

„Srbiji se nalaže da sve investicije, pa i one između vlada, moraju biti transparentnije, naročito imajući u vidu standarde Evropske unije. To su konkretne stvari koje bi premijerka morala dadetaljnije pročita“, kaže Vučković i daje da je zapanjuju reakcije naših predstavnika vlasti jer se bave sporednim stvarima. 

Albanija i Severna Makedonija nazivaju se zvezdama poslednjeg izveštaja Evropske komisije, imajući u vidu preporuke koje su im data. Govoreći o dinamici razvoja tih zemalja i njihovom evropskom putu, Golubović kaže da može da se desi da one brže napreduju od Srbije.

„Naročito kada uporedimo stavove njihovih zvaničnika. Sve dok imamo podsmevanje zvaničnika ovom izveštaju, naš put ne može da bude brz“, ističe Golubović.