Haradinaj proterao povređenog ruskog službenika UNMIK-a

Vesti 31. maj 201910:32 > 13:58
N1

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da je od Ministarstva inostranih poslova zatražio da "na osnovu ustavnih i zakonskih ovlasćenja" ruskog pripadnika UNMIK-a Mihaila Krasnoščekov, koji je povređen u akciji jedinice ROSU, proglasi za osobu "non grata".

„Odluka je doneta danas protiv ove osobe koja radi kao međunarodno osoblje u Ujedinjenim nacijama i istom se nalaže da napusti teritoriju Republike Kosovo. Ova odluka je stupila na snagu danas, 31. maja 2019. godine“, naveo je Haradinaj.

Predsednik Vlade u Prištini apelovao je na Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu da poštuje odluku o proterivanju ruskog službenika.

„Odluka je doneta zbog postupka ruskog građanina protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti“, naveo je Haradinaj.

Podsetimo, Krasnoščekov je zadobio teške telesne povrede glave usled batina koje je dobio od kosovske policije. On je prvobitno bio zbrinut u zdravstvenom cetnru u Kosovskoj Mitrovici, a juče je prebačen na Vojno-medicinsku akademiju.

Ruskog službnika UNMIK-a danas je na VMA obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.