Direktor festivala: Svi su bezbedno napustili prostor, očekivali smo huligane

Vesti 30. maj 201922:28 > 22:42
N1

"Svi su bezbedno napustili prostor, pojedičnačno ili u grupi. Huligane nismo imali u vidnom polju, sve smo saznali od policije koja ih je stavila pod kontrolu i procenila da je bezbedno da se raziđemo", ispričao je za N1 direktor festivala "Mirdita, dobar dan" Ivan Đurić.

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija primenom sile rasterale su veću grupu huligana, koji su se okupili ispred Dorćol Platza u Beogradu, za vreme festivala „Mirdita, dobar dan“, na kome se beogradskoj publici predstavljaju umetnici sa Kosova.

Kako je rekao Đurić, očekivano je bilo da će se huligani okupiti, jer se to dešava tokom svakog festivala.

„To je posledica toga što se ne ide dalje u normalizaciji i kako se u javnom prostoru tretira pitanje Kosova i kako govori premijerka, ne možemo da očekujemo da će se navijači prvi promeniti, promene moraju da počnu s drugih strana“, rekao je Đurić.  

Festival traje do subote, a na pitanje da li se usećaju ugroženo, Đurić kaže da sa policijom vrlo profesionalno komunicira i da nisu zabrinuti da mogu da budu fizički ugroženi.

„Organizatori razmišljaju kako da poruka dijaloga i saradnje nadglasa poruku ovih koji se deru i urliču i kako ćemo dan posle festivala insistirati kako je povezivanje dva društva i dijalog put kojim moramo da krenemo a da ekstremni glasovi moraju da budu utišani, a nikako da čujemo da oni budu utišani s najviših delova vlasi“, navodi Đurić.