Premijer Luksemburga: Sporazum s Prištinom bi bio dobar za napredak ka EU

Vesti 30. maj 201920:43 > 20:49
Tanjug/Dimitrije Goll

Premijer Luksemburga Gzavije Batel izjavio je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da veruje u evropsku budućnost Srbije, koja je važna za mir u Evropi, i istakao da bi sporazum sa Prištinom bio dobar za napredovanje na evropskom putu.

Vučić je rekao da je Batelu preneo da Srbija nije u lakoj situaciji zbog Kosova, da se nada da ćemo sačuvati mir i da razgovori sa Prištinom treba što pre da se nastave, zbog čega treba ukinuti takse na uvoz srpske robe na Kosovo. Batel je naveo da je Luksemburg uvek podržavao Srbiju na ervropskom putu i da je Srbija veoma važna za mir u Evropi, za koji dobro zna da nikada nije „u potpunosti stečen“. 

„Srbi koji su došli u moju zemlju, čak i mladi, upoznali su rat, a taj projekat mira – Evropska unija, je ono čega se ja držim“, rekao je Batel.

On je istakao da Beograd i Priština treba da postignu sporazum zbog evropske budućnosti, a da je na vlastima da prihvate „prihvatljivo“, te da niko ne treba da nameće rešenje. 

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama, premijer Luksemburga ocenio je da je izveštaj u interesu Srbije i da država treba da nastavi da radi prema preporukama na slobodi medija i pravnoj državi.

„Neke mere nisu uvek popularne, ali uvek treba istaći da je budućnost Srbije evropska“, rekao je Batel. 

Vučić je kazao da treba što pre nastaviti dijalog sa Prištinom i da bi sve sem kompromisa vodilo region u sve težu situaciju. On je dodao da je zamolio Batela da pomogne da se prevaziđu politički problemi u regionu i da pomogne Srbiji na evropskom putu i građenju bolje budućnosti za građane.

Vučić je rekao da su ekonomski odnosi dve zemlje dobri i da više od 100 luksemburških kompanija posluje u Srbiji. 

Batel je precizirao da će prilikom ove posete Beogradu, prve jednog premijera Luksemburga od 2003. godine, dati akcenat digitalizaciji, u kojoj je Srbija, prema njegovoj oceni, ispred regiona.