Tužilaštvo: Primarno odgovorni članovi posade

Vesti 03. apr. 201515:04 > 15:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Odgovornost za udes vojnog helikoptera primarno je na članovima posade, utvrdilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Takođe, zaključeno je da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije i da postoje indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica.

Nalazi obe komisije o padu vojnog helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba biće do kraja dana objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić

 U saopštenju za javnost navodi se da je to zaključeno na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata.

Tužilaštvo navodi da će sprovesti istražne radnje protiv određenog broja osoba u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezano za konkretan događaj.

Dodaje se i da je Tužilaštvo saglasno sa Ministarstvom odbrane da podatke sadržane u sačinjenim izveštajima učine dostupnim javnosti.

Komisija: Odgovoran pilot Omer Mehić, deo odgovornosti na Bandiću

U samom izveštaju Komisije za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera, u koji je Blic imao uvid, navodi se da odgovornost za tragediju u Surčinu primarno snosi vođa posade pilot Omer Mehić.

Komisija je navela da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera HT-48, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot (kapetan Milovan đukarić) i letač tehničar u pilotskoj kabini.

Izvor : N1info

„Deo odgovornosti snosi komandant 204. Vazduhoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta (general Predrag Bandić), ODT RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na aerodromu ‘Nikola Tesla’ će utvrditi Kontrola leta SiCG na osnovu zahteva komande RViPVO“, piše u izveštaju.

Reakcije političara i analitičara na objavljen izveštaj možete čitati OVDE.