Na Kosovu mirno, u podne protest u Kosovskoj Mitrovici

N1

Na severu Kosova od jutros je mirno, a za podne je zakazan protest u centru Kosovske Mitrovice. U centru grada postavlja se bina, a širom grada zastave Srbije. Srpska lista pozvala je građane da u što većem broju dođu na centralni trgi i da pošalju poruke da se nisu uplašili.

„Želimo da pokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU i specijalnih snaga, da ćemo ostati i braniti svoje domove“, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je za RTS .

Najavio je da će aktivirati krizni štab i da će donositi odluke iz minuta u minut.

KPS je saopštio da je uhapšeno 19 pripadnika kosovske policije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pored toga uhapšeno i devet građana. Reporter N1 iz Kosovske Mitrovice kaže da je za sada nepoznato šta se sa uhapšenim građanima dešava i koliki pritvor će im biti određen, a spisak uhapšenih za sada nije zvanično objavljen.

Srpska lista zatražila je hitno oslobađanje devet građana, koji su uhapšeni jer su se, kako navode, slučajno zatekli na mestima akcije.

N1

U Kosovskoj Mitrovici se spekuliše da broj uhapšenih nije konačan i pominje se broj od oko 30 policajaca koji bi mogli da budu uhapšeni, zbog čega se očekuje nastavak akcije.

Nenad Radosavljević, glavni i odgovorni urednik TV Mir kaže da se još pre 15 dana pojavila informacija da je oko 70 ljudi obuhvaćeno ovom istragom, a od toga je 30 Srba.

On kaže da na Kosovu trenutno nema dodatnih tenzija, i veruje da se one neće ni dešavati.

„Sem mitinga ništa neće da se bitno dešava“, rekao je Radosavljević.

Specijalne jedinice NjSO (nekadašnje ROSU) upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije. Kosovska policija saopštila je da je u akciji uhapšeno 19 policajaca, među kojima je 11 Srba i po četiri Albanca i Bošnjaka.

Iz tužilaštva u Prištini je saopšteno da nisu uhapšeni svi osumnjičeni, tako da se očekuje da će akcija biti nastavljena.

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Advokat jednog od uhapšenih Dejan Vasić rekao je da je prema njegovom branjeniku korišćena prekomerna sila, da ima povrede po glavi i ruci. Kako kaže Vasić, njegov branjenik je u jutarnjim časovima u donjem vešu izveden iz kuće.

„Oni su optuženi da su kao organizovana grupa učestvovali u šest i više krivičnih dela, od krijumčarenja, šverca, ilegalnog prelaska granice“, rekao je Vasić.

Privedena su i dva službenika Unmika, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica. U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povređenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primenili prekomernu silu.