Grad Beograd razmatra naplatu ulaska vozilima u centar grada

Vesti 28. maj 201916:13 > 16:15
Izvor: N1

Čelnici Beograda smatraju da je jedno od rešenja za kolaps u gradu naplata ulaska u centar grada. Zbog toga je Sekretarijat za saobraćaj raspisao javnu nabavku za izradu studije "Upravljanje saobraćajem u Beogradu kroz model tarifiranja pristupa centralnoj zoni", pišu Večenje novosti. Tender će biti otvoren 26. juna.

Kako pišu Novosti, izabrani ponuđač imaće 180 dana da analizira iskustva iz prakse gradova koji primenjuju upravljanje zagušenjima, ali i da anketira građane šta misle o naplati ulaska u centar. Trebalo bi i da predlože odgovarajući model i politiku upravljanja zagušenjima, ali i da ponude tehnologiju kojom bi to moglo da se uradi.

Očekuje se i definisanje zone u okviru koje bi se upravljalo zastojima. Zahteva se i da se uradi saobraćajna analiza, odnosno da se uvidi kako bi naplata uticala na saobraćaj u okviru zone i van nje, odnosno po njenom obodu. Trebalo bi uraditi i finansijsku analizu, kao i analizu pravnog okvira.

Tražena studija bazira se na Smart planu razvoja saobraćaja do 2033. godine, do kada će Beograd, prema rečima stručnjaka, imati uređene najbitnije putne pravce, poput Unutrašnjeg magistralnog prsten, četiri linije BG voza i dve linije metroa. Potrebno je ponuditi i alternativne pravce, poput tunela Savska- Dunavska padina, koji je tek u planu izgradnje.