Na jedan sat stali sudovi i zatvori u Beogradu

Vesti 28. maj 201913:28 > 13:28
N1

Radnici u pravosuđu od danas će obustavljati rad na jedan sat, tražeći na taj način da se reši status državnih službenika i nameštenika zaposlenih ne određeno vreme.

Na jedan sat stali su sudovi, zatvori i ostale pravosudne institucije u Beogradu jer su zaposleni u pravosuđu obustavili rad. Na taj način oni traže da se reši položaj državnih službenika i nameštenika koji nisu u stalnom radnom odnosu, iako već dugi niz godina rade u pravosuđu.

Podsećaju i da uslovi za zapošljavanje postoje. Naime, u decembru prošle godine usvojene su izmene zakona o državnim službenicima, što znači da od tada teče rok za sprovođenje internih konkursa za prijem zaposlenih na određeno vreme u stalni radni odnos.

„Njihovo zapošljavanje, odnosno prelazak u stalni radni odnos ne zahteva dodatna finansijska sredstva. Oni su godinama u sistemu, dakle godinama se novac planira za njih. U pitanju je samo formalnost. Ne rešavanjem tog pitanja, Ministarstvo pravde odgovornost prebacuje na rukovodioce pravosudnih organa, dok rukovodioci pravosudnih organa prebacuju odgovornost na Ministarstvo pravde. „

Sa poslednjeg sastanka sa našom ministarkom ona je rekla da trenutnno postoji 750 praznih sistematizovanih nepopunjenih radnih mesta

Tokom štrajka zaposleni u pravosuđu odlučili su da razgovaraju sagrađanima i objasne im zbog čega su nezadovoljni.

Danas su rad na jedan sat zaustavili zaposleni u pravosuđu u Beogradu, a sutra će im se u štrajku pridružiti i kolege u drugim gradovima u Srbiji.