Anđelković: Nije verovatno da na Kosovu izbije rat, moguć sukob

Vesti 28. maj 201912:15 > 12:23
N1

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da nije verovatno da na Kosovu izbije pravi rat, ali da je moguć sukob određenog intenziteta.

Komentarišući obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije, u kojem je poslanike i javnost upoznao o najnovijem razvoju situacije na severu Kosova, Anđelković je rekao da je stav Beograda da će vojno intervenisati ako se to ne prekine i ako direktno Srbi budu ugroženi. 

POVEZANE VESTI:

„To znamo šta znači – ako neko bude poginuo, ako probaju masovno i silom da sklanjaju barikade. Jedna je stvar kad probiju barikadu, pa se Srbi pomere na drugo mesto, ali ako probaju da uspostave kontrolu na severu, to znači namera im je da rasteraju narod sa ulica, uspostave vrstu okupacije. U tom slučaju Vojska Srbije ulazi na sever Kosova“, rekao je Anđelković za RTS. 

Anđelković je naveo da su srpske vlasti imale kontakte sa centrima moći na Zapadu i ocenio da tamo postoje razumni faktori koji će blokirati masovnu akciju protiv srpske strane.

„Ne verujem da je moguć pravi rat, ali sukob određenog intenziteta nije daleko ako se Albanci ne urazume“, smatra Anđelković.

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da ne može doći „do bilo kakvog velikog vojnog sukoba ni sa NATO-om“.

„Ako oni (Albanci) pređu određenu granicu, mislim da će se Kfor jednostavno ukloniti“, rekao je Lazanski za RTS.

On je istakao da je zanimljivo to da je Priština poslala na sever čak 75 oklopnih vozila, što je veoma veliki broj.

„To znači da su poslali na sever sve što imaju. Ovo je vrlo ozbiljna akcija“, zaključio je Lazanski.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU, naoružane dugim cevima, upale su jutros na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je sve jedinice Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. U stanju pripravnosti su i specijalne jedinice MUP-a Srbije.