Vučić o inicijativi Bošnjačkog veća: Nema opasnosti po ustavni poredak

Vesti 27. maj 201920:26 > 20:40
Tanjug/Sava Radovanović

Osvrćući se na inicijativu kojom Bošnjačko nacionalno veće traži specijalni status za Sandžak, koji bi podrazumevao ustav, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je građanima poručio da nema opasnosti od te inicijative i naveo da političari koji su se oko toga okupili ne mogu ništa pod milim Bogom da urade.

„Zato Bošnjaci i Srbi (u Sandžaku) budite mirni“, naveo je Vučić na sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji.

Vučić je dodao da u toj oblasti nema problema i zamolio Bošnjake da ne nasedaju na trikove „onih koji ne predstavljaju nikog“. Najveću štetu prave BiH, ocenio je.

Rekao je da nema opasnosti po ustavni poredak.

Poslanik SRS Vojislav Šešelj tražio je na istoj sednici od Vučića da razreši pitanje inicijative BNV, iza koje stoji, kako je rekao, Sulejman Ugljanin, a kome je, kako tvrdi, podršku dao Rasim Ljajić. Vučić je na to rekao da se Ljajić odmah ogradio od toga i da nema veze s tim. Dodao je da u toj oblasti nema problema i zamolio Bošnjake da ne nasedaju na trikove onih koji ne predstavljaju ništa.

Podsetimo, Bošnjačko nacionalno veće je objavilo inicijativu kojom traži specijalni status za Sandžak, koji bi podrazumevao ustav, u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

„Prvi izbori za ove organe održaće se pod nadzorom OUN, Evropske unije i OEBS-a, a svi sporovi o specijalnom statusu konačno će se rešavati u okviru Specijalnog komiteta za Sandžak Evropske unije“, kaže se u dokumentu i dodaje da će Sandžak biti trajno demilitarizovan, pod nadzorom OUN i Evropske unije.

To, po ovoj inicijativi, podrazumeva da vlasti Srbije u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti, dok bi kontrolu granica Sandžaka vršile međunarodne snage.  

Teritorija Sandžaka na kojoj se uspostavlja specijalni status obuhvata područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, zaključuje se u Inicijativi BNV.