Protest profesora i saradnika niškog Fakulteta umetnosti zbog otkaza kolegi

Vesti 27. maj 201918:53 > 19:05
Podeli:
Izvor: N1

Dvadesetak profesora i saradnika niškog Fakulteta umetnosti okupilo se danas na protestu upozorenja zbog, kako kažu, nezakonitog otkaza redovnom profesoru ovog fakulteta Nebojši Todoroviću.

Dok otpušteni profesor i kolege koje ga podržavaju tvrde da se dekanka Suzana Kostić ponaša bahato, samovoljno i protivzakonito, ona za N1 tvrdi da postoji jedan mali deo kolektiva koji vodi hajku protiv nje.

Zahtev pobunjenih profesora Fakulteta umetnosti je, u četiri stavke, predat rektoratu Univerziteta u Nišu, u kome se, pored vraćanja kolege na posao, traži i „hitno podnošenje ostavke dekanke Suzane Kostić“, koja je reizabrana na funkciju uprkos preporuci Agencije za borbu protiv korupcije o njenom razrešenju.

Izvor : N1

Otpušteni profesor Todorović kaže da je Suzana Kostić „nelegalni dekan“.

„Moram da kažem nelegalnog, zato što je ona dobila od Ministarstva prosvete, odnosno, Inspekcije Ministarstva prosvete da bude razrešena dužnosti zato što je nezakonito izabrana“, podseća on.

Todorović je otpušten jer nije prisustvovao sednicama izbornog veća fakulteta.

„U obrazloženju stoji da nisam bio na tri poslednje sednice, koje nisu održane, ljudi nisu dolazili, nije bilo kvoruma i ja sam zbog te tri sednice dobio otkaz“, navodi on.

Na reč „nezakonito“, Kostić navodi član Pravilnika o radu Fakulteta, pa kaže da je otkaz profesoru zakonit jer je, navodi: „Članom 126, stavom 1, tačka 6 Pravilnika o radu Fakulteta umetnosti u Nišu, propisano je da fakultet može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji je učinio neku povredu radne obaveze, i u ovom slučaju je to neprisustvovanje sednicama izbornog veća.“

Kostić tvrdi da je prozivaju oni čiji je i doktorat sporan, konkretno misleći na redovnog profesora Todorovića, za koga je, kako kaže, utvrđeno da je protivzakonito stekao zvanje redovnog profesora, koje mu je, kaže, svojevremeno dao Senat Univerziteta.

Izvor : N1 – yt DS

„Dali smo mu neki optimalan rok da doktorira. On jeste doneo uverenje i diplomu sa univerziteta Slobomir u Bijeljini, ali smo, međutim, utvrdili da taj fakultet nema akreditovane doktorske studije za taj program. Upravo zbog toga što se validnost tog njegovog doktorata dovodi u pitanje, otuda i problemi kako ga uključiti u nastavu“, navodi Kostić.

Dok ona tvrdi da štiti validnost diploma usled zakonske nedorečenosti, otpušteni profesor kaže da ga dekanka, bez razloga, godinama izbacuje iz nastave, tvrdeći da je i na sudu dokazano da je to tako, jer je na posao bio – vraćen.

Sada su razlog sednice, a kaže da bi se klupko nedorečenosti na Fakultetu umetnosti u Nišu rasplelo lako, kada bi nadležne institucije obavile svoj posao.

Zato poziva ministra prosvete Mladena Šarčevića „da sprovede svoje odluke i da smeni nelegalnog dekana Suzanu Kostić.

„Koja je uzurpirala ovu časnu funkciju i koja se, ne zamerite mi, sprda sa odlukama Ministarstva prosvete i Inspekcije ovog ministarstva“, dodao je Todorović.

Kostić, s druge strane, kaže da nikakv nalog Inspektorata nije dobila. „Tako da dok god neko ne kaže da sam radila protivzakonito – ja ću ostati na svom radnom mestu“, poručuje dekanka.