Kuburović pozvala na doslednu primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Vesti 27. maj 201914:53 > 14:55
Podeli:
Izvor: Beta/Saša Đorđević

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović pozvala je sve nadležne da dosledno primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a građane da prijavljuju nasilje.

Kuburović je na otvaranju Dana prava Jugoistočne Evrope rekla da se od stupanja na snagu tog zakona, usvojenog 2016. a primenjenog 2017. godine, sud do maja razmotrio 90.000 slučajeva i da je izrečeno 31.438 produženja hitne mere.

Istakla je da je Srbija svesna da je vladavina prava ključna oblast EU, da je Srbija „duboko posvećena reformskom procesu“ i da „čini sve u cilju jačanja vladavine prava“.

„Ministarstvo pravde kontinuirano i aktivno radi na jačanju ljudskih prava i postignut je značajan napredak“, rekla je Kuburović na otvaranju Dana prava jugoistočne Evrope.

Istakla je da je Srbija donela Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i da se spremaju podzakonski akti vezani za njegovu primenu da bi se ljudima slabijeg imovnog stanja unapredio pristup pravdi.

Kuburović je kazala da se pravi i prva Strategija o pravima žrtava i da ta radna grupa radi na izradi Akcionog plana te Strategije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je vladavina prava fundamentalna oblast Poglavlja 24 i 24. On je kazao da iako je Srbija donela Zakon o zabrani diskriminacije, „ima još stvari koje treba uraditi da bi se zaštitile ranjive grupe“ i dodao da je neophodno usvojiti novu Antidiskriminacionu strategiju pošto je prethodna istekla.

„Nažalost, porodično nasilje nema granice i dešava se svuda u Evropi“, rekao je Fabrici.

Fabrici je pozvao sve nadležne učine sve da se osigura sloboda medija i pravo na izražavanje.

„EU gleda u sve ove oblasti kao prioritetne u procesu pristupanja“, rekao je Fabrici.

Direktor za Evropu Civil rights defenders Goran Miletić kazao je da su Dani prava Jugoistočne Evrope jedinstven regionalni skup – da su na jednom mestu svi koji se bave pravom, kao i institucije koje primenjuje pravne standarde.

„U poslednje vreme dešava se da te institucije ne sarađuju, da pravnici drugačije interpretiraju neke standrade koji postoje naročito one koje daje Evropska konvencija o ljudskim pravima“, rekao je Miletić novinarima i dodao da je na Danima prava Jugoistočne Evrope ove godine oko 50 izlagača.

On je naveo da vladavina u prava u Srbiji „svakako nije na zadovoljavajućem nivou“ i da o tome govore i izveštaji Evropske komisije (EK).

„S jedne strane nismo toliko loši kao Rusija, ili trenutno Turska ili Azerbejdžan, a opet nismo na onom nivou na kojem treba da bude zemlja EU“, rekao je Miletić i dodao da je potrebno unaprediti mnogo stvari i primenjivati zakone.