Danas: Vladike protiv saopštenja Sabora – nismo zvali Vučića

Vesti 27. maj 201912:47 > 12:54
Tanjug/Dimitrije Goll

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), objavio je Danas pozivajući se na izvore iz visokih crkvenih krugova.

Kako je objavio Danas, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, u pismu patrijarhu ocenilo je da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“ zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog Saopštenja“.

U pismu u koje je Danas imao uvid, grupa episkopa je razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“. Oni tvrde da je „potpuno je bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije’, pošto o prirodi, umešnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“.

POVEZANE VESTI

Danas dodaje da se u pismu negira da su Vučić i Dodik posetili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom sapštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“.

Vladike traže da se rečenica: „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“ izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora.

Uz ocenu da su „iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru“, ova grupa vladika traži da se zvaničnog sajta SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako Danas nezavnično saznaje, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom menjao jer je u „prvoj varijanti“, mimo odluke Sabora u nju uključio i „slučaj“ episkopa zapadno-američkog Maksima.

Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskj štampi koja je negirala da se vladika Maksim „pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti“.