Đurić: Ni Kosovo, ni bilo koji drugi pedalj Srbije neće biti deo Albanije

Vesti 26. maj 201917:29 > 17:36
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ni Kosovo i Metohija, ni bilo koji drugi pedalj Srbije, nikada neće biti deo Albanije, jer smo to rešili u maju 1945. godine, kada je poražen nacizam.

Đurić je u pisanoj izjavi naveo da bi kosovski predsednik „Hašim Tači, kao državljanin Srbije i predstavnik privremenih institucija u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija“, morao da zna da Srbija nema nameru da se ujedinjuje sa Albanijom i da je svaki oblik separatizma protivan normama domaćeg i međunarodnog prava.

Podsetimo, predsednik Kosova je u Krumi, u Albaniji, izjavio da je misija Kosova za slobodu i nezavisnost nedovoljna, i da su Albanci nepravedno podeljeni. Rekao je i da će „u bliskoj budućnosti Kosovo i Albanija živeti zajedno, bez granica“. Dodao je i da će nastaviti sa naporima za prisajedinjenje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu.

„Velika Albanija“ je fašistički projekat, poražen 9. maja 1945. godine, i ponovo pozivati na njeno stvaranje, i to na dan održavanja evropskih izbora, je šamar u lice Evropi, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, tim pre zapanjujuće je ćutanje međunarodnih zvaničnika na pozive na komadanje i rasparčavanje suverenih i međunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija.

Bilo reakcije spolja ili ne, jedno je sigurno – projekat „Velike Albanije“, koja komada i guta okolne države, biće poražen svaki put kada se pojavi na istorijskoj sceni, poručio je Đurić.