Protest u Kragujevcu: Srbija između "Dana mrmota" i "Matriksa"

Vesti 25. maj 201922:25 > 22:30
N1

Na 21. protestu "Jedan od pet miliona" je rečeno da je Srbija danas omeđena između dva filma "Dana mrmota" u kojem se sve ponavlja i "Matriksa", jer živi u virtuelnoj realnosti i lažnoj iluziji o uspešnoj ekonomiji.

Vladimir Dobrosavljević iz Narodne stranke je rekao građanima na Đačkom trgu da se u Srbiji kao u „Danu mrmota“  sve ponavlja, jer su na vlast došli političari koji su već vladali, vlast koja je zemlju 90-tih ekonomski devastirala, bila tvorac najveće inflacije i ekonomskog sunovrata.

„Došla je vlast koja je izgubila ratove, ostavila sunarodnike i vlast koja se bila stopila s kriminalom“, rekao je Dobrosavljević. A kao u drugom filmu „Matriksu“, kaže Dobrosavljević, u Srbiji se živi u virtuelnoj realnosti, lažnoj iluziji o uspešnoj ekonomiji i ekonomskom tigru na Balkanu i kako je velika vojna sila koja samo što nije pokorila sve susede.

„Imamo predsednika koji živi u svom virtuelnom svetu i pokušava da ga prenese nama“, rekao je Dobrosavljević. On je ocenio da je naša krivica zato što smo pristali na to, jer smo ćutali, dozvolili da najgori dođu na vlast i shvatili slobodu zdravo za gotovo. „Krivi smo zato što smo prihvatili da je manje dobro i plata od 23.000 normalna, i što ponavljamo jedni drugima – ćuti, može da bude gore“, rekao je Dobrosavljević.

On je poručio da je nije do naprednjaka, Vučića, njegovog brata i kumova koji prave talove, a Srbiju posmatraju kao vazalnu državu i kojima budžet služi za lično bogaćenje, kombinacije i talove. „Nije do njih, do nas je. Vole da nas prebrojavaju i kažu – vidite koliko vas je malo. Nije tačno, mi smo danas soj buduće slobodne Srbije“, poručio je Dobrosavljević. Dodao je da protesti nisu trka na 100 metara, nego na 10.000 metara za koju su potrebni snaga i istrajnost.

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke je rekao da Kragujevac poslednjih godine izgleda sve gore i da ga vlast pretvara u tursku kasabu. Gradonačelniku Radomiru Nikoliću je poručio da ga sram bude i upitao kakav je on domaćin kada zadužuje grad kreditima iz kojih neće moći da se ispetlja.

„Kakav je to domaćin koji za direktore javnih preduzeća postavlja samo svoje partijske drugove, kumove i bratiju? Kakav je to domaćin koji zapošljava samo partijske kadrove SNS-a i koji se toliko enormno obogatio da ga zovu šumadijski grof“, upitao je Samofalov.

Poručio je da su građani Kragujevca u protestu na ponos, jer šest meseci uporno šetaju i bore se protiv potpunog ludila. „Vrlo dobro znamo da se ovde preti, ucenjuje, znamo dobro da ovde ne može da se dobije posao, ako se ne popuni članska knjižica SNS i preti se ljudima, da će ćerka, sin, muž da dobiju otkaz bez partijske knjižice SNS“,  rekao je Samofalov.

Rekao je da sudovi i tužilaštva u Srbiji treba da odgovore ko pere pare u „Beogradu na vodi“, kako su nekadašnji gigant PKB poklonili Vučićevim prijateljima Arapima i kako je moguće da parama građana Telekom kupuje Kopernikus za 200 miliona evra, firmu koja ne vredi više od 20 miliona, upitavši – u čije džepove je otišlo 180 miliona evra.

Samofalov je poručio da nema povratka opozicije u parlament u ponedeljak 27. maja na sednicu o Kosovu.

On smatra da toj sednici Vučić neće ništa da kaže jer krije, da je ljudima iz inostranstva, kojima je obećao 2012. godine da će da isporuči Kosovo, dužan.

„I sada se postavlja pitanje kada će to obećanje da im ispuni i pokušava da nam maže oči, da svali krivicu na opoziciju, na slobodne ljude. Neće moći“, rekao je Samofalov.

Poručio je da će građani ostati na ulicama jer nemaju pravo da se povlače zbog budućnosti dece i generacija koje dolaze.

Protest u Kragujevcu je počeo u 19 časova okupljanjem na platou kod Robne kuće „Beograd“ , a zatim nastavljen šetnjom gradskim ulicama do Đačkog trga.