Novi dan o "Avala filmu": Država da spreči prodaju

Podeli:
Izvor: N1info

Nakon gotovo četiri godine stečaja, najstariji i najslavniji filmski studio "Avala film" 22. aprila naći će se na aukcijskoj prodaji. Početna cena je nešto manja od devet miliona evra. Gostujući u Novom danu reditelji Goran Marković i Srđan Dragojević istakli su da država ne sme da dozvoli prodaju ovog filmskog centra.

U oglasu Agencije za privatizaciju se navodi da većina objekata, koji će se prodavati javnim nadmetanjem, ima odobrenje za izgradnju, dok je celokupno zemljište u državnoj svojini sa pravom korišćenja „Avala filma“. Objekti koji će biti prodati pokrivaju 37 hektara zemljišta. Poveriocima se u ovom trenutku duguje oko tri miliona evra, što predstavlja i početni depozit koji zainteresovani za kupovinu i treba da uplate.

Goran Marković kaže da proces napada na „Avala film“ traje još od kraja osamdesetih godina i da još od tada „razni ljudi i strukture pokušavaju da se dokopaju tog prostora“.

Izvor : N1

„Zato što su to hektari u centru Beograda, hoće da unište ono što je napravljeno i da naprave stanove“, smatra reditelj.

Marković ističe da u spisku vrednosti „Avala filma“ ne postoji kulturna baština, koju čini stotine filmova izuizetne vrednosti.

„To je kao da prodajete Narodno pozorište ili Narodni muzej po kvadratu, pa ne može to tako, zna se šta je pozorište, šta je muzej, to nije broj hektara“, kaže Marković.

Prema važećem zakonu, kada imovina „Avala filma“ bude prodata, zbog pokrenutog stečaja, novi kupac nema zakonsku obavezu održavanja delatnosti. U praksi to znači, da se ovde verovatno više neće snimati filmovi.

Izvor : N1

Reditelj i poslanik SPS Srđan Dragojević pozvao je Ministarstvo privrede da zaustavi aukcijsku prodaju „Avala fima“, jer je, kako je rekao, u pitanju „kriminalna prvatizacija“. On predlaže da se zaustvi prodaja, da se nacionalizuje kulturni fond koji pripada „Avala filmu“, da država vrati dug poveriocima, pa da se obavi konverzija zemljišta i tek onda prodaja preduzeća.

„Od tog novca bi mogla da se obnovi čitava kulturna infrastrukutra, da se obnove bioskopi, izgradi opera. Grad Beograd je sprečio privatizaciju Hipodroma, dakle, ako žele, država i grad mogu da urade nešto“, smatra Dragojević.

Goran Marković kaže da država zapravo ne vraća dugove koje je napravio „Avala film“, već da su to dugovi firme Jugoeksport, koja je, pod sumnjivim okolnostima, kupila „Avala film“ krajem osamdesetih godina.

„Avala film“ snimio je Slavicu 1947. godine, što je bio prvi igrani film savremene jugoslovenske kinematografije. Od tada do danas, ova kinematografska kuća snimila je više od 400 dokumentarnih i 200 igranih filmova. Neki od najpoznatijih filmova snimljeni u Avala filmu su Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, Skupljači perja, Kamiondžije, Sabirni Centar, Tito i ja, Paket aranžman.

Pogledajte gostovanje Gorana Markovića i Srđana Dragojevića u Novom danu televizije N1.