Stefanović: Prema silovateljima i ubicama dece Srbija neće imati milosti

Vesti 24. maj 201915:53 > 16:03
Promo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, izjavio je u Novom Sadu da "prema silovateljima i ubicama dece Srbija nije nikada imala, niti će imati milosti".

„Nedavno usvojene izmene Кrivičnog zakonika će upravo omogućiti da takvi ljudi zauvek ostanu iza rešetaka. Pooštravanje kaznene politike prema ubicama, silovateljima, nasilnicima i svima koji čine teška krivična dela predstavlja jasnu poruku i rešenost naše države da takve ljude pošalje što duže tamo gde im je mesto, a to je zatvor“, rekao je Stefanović na obeležavanju Međunarodnog dana nestale dece u Novom Sadu. 

Stefanović je kazao da u Srbiji „nije zabeležena nijedna otmica deteta od kidnapovanja male Maše“, koju je policija brzom reakcijom rešila i sprečila. 

„Ali, na žalost imamo česte situacije bežanja dece od kuće. Pripadnici MUP svakoj prijavi pristupaju vrlo ozbiljno i odmah. Veoma je važno da stalno radimo na prevenciji, da pričamo sa našom decom, da im ukažemo na moguće opasnosti, ali da isključivo razgovorom rešavamo probleme kada do njih dođe“, rekao je on. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, rekao je da je Skupština Srbije pre dva dana usvojila „Tijanin zakon“, koji je prema njegovim rečima samo „jedan od alatki“. 

„Borba ne sme da stane. Mora da bude usmerena u preventivnom pravcu, a to zahteva, ne samo angažman policije nego svakog od nas, a pre svega nas koji smo roditelji. Ne smemo da imamo ni promil tolerancije prema ičemu što može da iskrivi bezbrižan osmeh naše dece“, rekao je Vučević.

Predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić, kazao je da je u poslednje tri godine urađeno mnogo na bezbednosti najmlađih, i izrazio zahvalnost građanima Srbije na 160 hiljada prikupljenih potpisa koji su pomogli da se usvoje izmene Кrivičnog zakonika.

„Ovaj dan je poseban po tome što možemo da naglasimo da sva nestala deca neće biti zaboravljena. Кao čovek koji je doživeo strašnu sudbinu, siguran sam i obećavam da nikada neću dozvoliti da ijedno dete koje se traži bude zaboravljeno“, rekao je Jurić.

Obeležavanje Međunarodnog dana nestale dece u Novom Sadu organizovala je Fondacija „Tijana Jurić“ uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Grada Novog Sada.