Beograd ignoriše izbore za EP, gerilska kampanja Srba u Hrvatskoj

Vesti 23. maj 201918:01 > 18:02
N1

Zašto o predstojećim izborima za Evropski parlament, na kojima učestvuje i jedna srpska lista, u većini domaćih medija nema ni traga ni glasa? U Hrvatskoj se podigla velika prašina u vezi s kampanjom Samostalne demokratske srpske stranke, kojoj analitičar daju solidne šanse za prelazak cenzusa. Sve to dešava se bez zvanične podrške iz Beograda.

Da li će se srpska truba čuti iz Brisela? SDSS Milorada Pupovca u utakmicu za mesto u Evropskom parlamentu ušao je nesvakidašnjom kampanjom. Ćirilični plakati, o čijem vandalizovanju su izveštavali mediji širom Hrvatske, ispostaviće se, bili su marketinški trik za privlačenje pažnje.

Gerilsku kampanju Srba podržale su i brojne javne ličnosti, poput Ćire Blaževića.

Analitičari kažu – da na ovim izborima nema Pupovca, Hrvati bi umrli od dosade, budući da je pristup ostalih stranaka prilično neinventivan. Urednik portala Srbi.hr smatra da je svaka kampanja o kojoj mediji bruje, uspešna kampanja.

„Većina u Hrvatskom društvu ocenjuje kampanju SDSS-a kao možda i najbolju među svim strankama na ovim izborima. Napravljen je značajan iskorak u odnosu na ono što smo imali prilike da gledamo ranije – da kažem, SDSS je možda izašao iz nekog geta“, kaže Nikola Milojević, urednik portala Srbi.hr.

Za prelazak cenzusa, prema procenama, listi SDSS-a biće potrebno oko 60.000 glasova. Da li bi tas na vagi mogli da budu glasovi iz Srbije, budući da pravo glasa imaju svi koji poseduju dvojno državljanstvo?

„Zasad je registrovano oko 15.000 u Beogradu, a u Subotici oko 12.000. Zaista, kad bi svi izašli tog dana, to bi bio dovoljan broj glasova da Srbi po prvi put dobiju svog predstavnika u Evropskom parlamentu“, izjavio je predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

POVEZANE VESTI

Iako ulog zvuči veliki, zvanični Beograd učešće srpske liste na evropskim izborima u potpunosti ignoriše. Ne samo što državni vrh nije podržao Pupovčevu listu, već nam je i poslanik koji zastupa interese Srba izbeglih iz Hrvatske Miodrag Linta rekao da ne želi da komentariše izbore. Loša poruka, smatraju u izbegličkim udruženjima.

„Jedno komotno ponašanje prema izbeglima. Ne samo nama, već i Srbima koji su ostali u Hrvatskoj, čija situacija zaista nije zavidna“, kaže Budimir.

Kada su izbori u Bosni i Hercegovini, Aleksandar Vučić ne odvaja se od Milorada Dodika, i obratno. Zašto je Hrvatska drugačija? Politički analitičar Aleksandar Popov smatra da je Milorad Pupovac jedini lider Srba u regionu koji ne dozvoljava da ima daljinski upravljač u Beogradu.

„Za razliku od Kosova, gde su uspeli da disciplinuju Srbe i naprave jednu jedinstvenu listu, Pupovac je samostalan i nije podlegao nijednoj vlasti dosad – ni demokratama, ni Koštunici ni naprednjacima. On je zadržao samostalan stav i to se ne sviđa mnogima u Beogradu“, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Građani Srbije sa hrvatskim dokumentima moći će da glasaju na četiri izborna mesta – dva u Beogradu i dva u Subotici. Za razliku od prethodnih ciklusa, građanima koji imaju hrvatske lične karte sa adresom u Srbiji, prethodna registracija više nije potrebna.