Macura: Mali i Đorđević koče izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici

Vesti 23. maj 201917:01 > 17:03
N1

Narodna poslanica Tatjana Macura izjavila je u Danu uživo da smatra da nema nikakve šanse da se izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom nađu na dnevnom redu Skupštine tokom prolećnog zasedanja. "Ako neko koči, to su ministar Siniša Mali i ministar Zoran Đorđević", kaže ona.

Kako je rekla Macura, smatra da nema nikakve šanse da se izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom nađu na dnevnom redu Skupštine tokom prolećnog zasedanja.

„Do kraja ovog prolećnog zasedanja mi nećemo videti raspravu o izmenama i dopunama Zakona, što će reći da su ministri koji su to najavljivali obmanuli porodilje u Srbiji“, kaže ona.

Dodaje da nisu dostupne informacije zbog čega se kasni sa usvajanjem. Kaže da se, nažalost, ni Ministarstvo finansija, ni Ministarstvo za rad ne oglašavaju po ovom pitanju.

„Ako neko koči, to su ministar Siniša Mali i ministar Zoran Đorđević. Pitanje je samo ko to koči i zašto. Da li ima političke volje da se ovo reši. Meni se čini da nema političke volje, od strane dva ministra – Malog i Đorđevića“, kaže ona.

Kako je rekla, ne mogu se napraviti suštinske izmene u ovom zakonu, a da se ne odvoji dovoljno novca u budžetu.

Macura je dodala da je inicijativa Mame su zakon predala predlog izmene i dopune sa desetak konkretnih mera koje mogu, kako kaže, da se gotovo momentalno primene.

„Da se smanji broj meseci koji ulaze u obračun nadoknade, da bi se rasteretile žene, da ne moraju da imaju 18 meseci u kontinuitetu. Još otkrivamo koji su problemi u praksi“, kaže ona.

Kako je rekla, potrudile su se da to bude objektivna analiza.

„Da ne donosimo predloge paušalno ili populistički, kako bi to nama možda više koristilo, već da zaista pronađemo novac u budžetu, i jesmo ga pronašli“, rekla je Macura.

Kako kaže, imamo potpuno nepotrebnu ogromnu administraciju.

Jovana Ružičić iz Centra za mame je rekla da izmena Zakona nema pre letnje pauze, jer izmene nisu predviđene u budžetu.

Nema novca da se povećaju ova davanja. Pored toga, nisam sigurna da postoji i volja da se zaista nešto promeni. Mislim da će država prolongirati koliko god je moguće da bi time uštedela novac“, kaže ona.

Govoreći o pisanju tabloida o ovoj temi, Ružičić je rekla da tabloidi pišu o temama koje su širem društvu interesantne.

„Znali su da za tu temu postoji veliko interesovanje javnosti, volela bih da i država to shvati“, kaže ona.

Macura je rekla da se piše o tome da bi se smirile strasti kod porodilja, koje su, kako kaže, najblaže rečeno ljute.

„To je bilo uoči nekih aktivnosti koje je sprovodila inicijativa Mame su zakon, najčešće uoči protesta, a kako prođe koji protest, tako utihnu i pisanja. Kad na ulicu izađu mame i bebe, mame sa kolicima, mame i tate sa malom decom, to je jedna druga slika pobunjenih građana, jer budi neku drugačiju emociju i nikome nije svejedno“, kaže ona.