Odbor usvojio izveštaj BIA: Visok nivo napetosti zbog poteza Prištine

Vesti 23. maj 201916:56 > 17:02
Shutterstock

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbedosti je na dve sednice razmatrao i usvojio izveštaje o radu Bezbednosno-informativne agencije i o stanju bezbednosti u Srbiji. Na sednici, kojoj je prisustvovao i direktor BIA Bratislav Gašić, rečeno je da situaciju "karakteriše visok nivo napetosti i tenzija prouzrokovanih potezima Prištine".

Odbor je razmatrao i usvojio Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije za period od 1. oktobra 2018. do 31. marta 2019. godine i Izveštaj o stanju bezbednosti u Republici Srbiji (maj 2019. godine).

Sednici su, osim Gašića, prisustvovali i direktor Vojnobezbednosne agencije, brigadni general Đuro Jovanić i direktor Vojnoobaveštajne agencije, brigadni general Zoran Stojković.

Kako se navodi u saopštenju sa sednica odbora, koje su bile zatvorene za javnost, direktori službi bezbednosti informisali su članove Odbora o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovo i Metohiji, koju, kako je rečeno,  karakteriše visok nivo napetosti i tenzija prouzrokovanih potezima Prištine.

„Uvođenje protivpravnih taksi na robu iz Srbije, bespravna uzurpacija privrednih subjekata uz neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma kada je reč o Zajednici srpskih opština, uz sve izraženije secesionističke težnje pojedinih političara albanske nacionalnosti na jugu Srbije, jasan su pokušaj provokacije i podrivanja stabilnosti u regionu“, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora su, dodaje se, pružili punu podršku „predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u naporima za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i zaštiti nacionalnih interesa Srbije, uprkos neprestanim provokacijama Prištine“.

Odbor je, kako je saopšteno, odbacio „rezoluciju o ratnim zločinima koje je navodno počinila Srbija na Kosovu i Metohiji a koju su donele prištinske institucije, naglašavajući da je to još jedan u nizu provokativnih poteza Prištine kojima se podriva dijalog“.

„Odbor za kontrolu službi bezbednosti smatra da je krajnje vreme da međunarodna zajednica reaguje na provokacije Prištine i neprestano urušavanje dijaloga. Umesto pokušaja podrivanja izvanredne i ubedljive pobede Srpske liste na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, očekujemo konačno osudu i reakciju na protivpravno uvođenje taksi, odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština, donošenje suludih rezolucija i svakodnevno ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.