Poslanici nastavili da kritikuju Majića, Martinović o zaveri protiv Vučića

Vesti 23. maj 201913:26 > 13:27
N1

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije nastavili su tokom današnje sednice da kritikuju sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića. Marijan Rističević je ponovio optužbe o oslobađanju Gnjilanske grupe, a Aleksandar Martinović rekao je da je Majić deo šire zavere protiv Aleksandra Vučića.

Na dnevnom redu Skupštine danas je bila rasprava o predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika suda u 114 sudova opšte i posebne nadležnosti, jer im je istekao mandat.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta je naglasila da se u postupilo neozbiljno, „šalabajzerski“, jer poslanici danas treba da potvrde da je predsednicima sudova istekao mandat, ali će proći vreme dok se ne postave novi predsednici sudova.

POVEZANE VESTI

„Mi smo danas na istoj sednici morali da govorimo o prestanku važenja ovih 114 funkcija i istovremeno da imamo predlog da raspravljamo o kandidatima za predsednike u svim ovim sudovima“, rekla je Radeta.

Govoreći o pravosuđu ona je pozvala sudije da se odupru pritiscima izvršne vlasti, poručujući da će im SRS pružiti pomoć.

„Još više od visokih funkcionera to čine lokalne kabadahije koje misle da im je sve dozvoljeno“, rekla je Radeta.

Rasprava se u jednom trenutku pretvorila u nove napade poslanika vlasti na sudiju Apelacionog suda  Miodraga Majića, za kojeg je poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević ponovio da je Majić „učestvovao u oslobađanju Gnjilanske grupe, trerorista OVK“ i da za njega „Srbi nisu žrtve“.

Ti napadi uzeli su veliki deo rasprave.

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Jelena Žarić Kovačević je rekla da je Majić pokušao da izvrši pritisak na poslanike kritikujući, u televizijski emisiji, odredbu o doživotnom zatvoru bez mogućnosti uslovnog otpusta.

„To su tekovine Demokratske stranke, bahati kadrovi koji misle da su bogom dani i jači od pravde i zakona“, rekla je Kovačević.

Poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da je sudija Majić „deo šire zavere protiv Aleksandra Vučića“.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović je rekao da su komentari o pritiscima vlasti na sudije „dnevno politički, marketinški“.

„Da je tako ukazuju i nedavni slučajevi. Za Kosmajca je postojala sumnja, ali je oslobođen. Da li ga je oslobodio Vučić, Dačić ili sud“, rekao je Jovanović.