Konferencija: Srbija da nastavi reforme bez obzira na buduću strategiju EU

Vesti 22. maj 201920:38 > 20:44
N1

Posle izbora za Evropski parlament trebalo bi da bude jasnije kako će se Brisel određivati po pitanju proširenja Evropske unije (EU). Srbija bi trebalo da nastavi reforme bez obzira na buduću strategiju EU, saglasni su učesnici konferencije "Evropa pred izborom".

Ono što se očekuje jeste da posle izbora bude jasnije gde će biti Zapadni Balkan – da li u Uniji, da li će biti pauze ili će biti preispitana politika proširenja.  

Duško Lopandić iz Ministarstva spoljnih poslova je rekao da je očigledno da „Srbija ne može sama, niti čak u grupi, odlučujuće da utiče kako će se i kojim ritmom desiti proširenje“.

„Ali da krenem od jednog konkretnog pozitivnog podatka koji je baš vezan za Evropski parlament i izbore – znamo da će nakon izlaska Britanije iz EU ostati 71 mesto prazno. Oni su već podelili u parlamentu dobar deo mesta, ali su ostavili 47 mesta prazno, a objašnjenje zašto nisu podelili jeste zbog budućeg proširenja“, ističe Lopandić.

Ivan Vejvoda iz Centra za demokratiju kaže da „dolazi kraj dvopartijskom konsenzusu unutar Evropskog parlamenta“.

„Barem se tako predviđa, da će prvi put stranke naprednjaka i socijalista imati ispod 50 odsto ukupnog broja poslanika. Takođe se predviđa jačanje snaga koje su ekstremnije orjentacije, bilo desne ili leve“, rekao je Vejvoda.