Pravnici upozoravaju: Tijanin zakon otvorio dilemu – poštovati zakon ili Ustav?

Vesti 21. maj. 201919:17 > 19:32
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici usvojili izmene Krivičnog zakonika, kojima se za teška krivična dela, pre svega za ubice i silovatelje dece i trudnica uvodi doživotni zatvor. Stručnjaci upozoravaju da je deo zakona suprotan Ustavu, ali i konvencijama o zaštiti ljudskih prava.

Skupština Srbije usvojila je izmene Krivičnog zakonika, kojima se u kaznenu politiku, za teška krivična dela, a pre svega za ubice i silovatelje dece i trudnica, uvodi doživotni zatvor.

Izmene predviđaju strože kazne, posebno povratnika, i dodatno regulišu pitanje uslovnog otpusta, ali i uvode novo krivično delo – napad na advokate.

Stručnjaci i dalje upozoravaju da je deo zakona suprotan Ustavu, ali i konvencijama o zaštiti ljudskih prava koje je Srbija dužna da poštuje. Zbog toga ga nazivaju populističkim i veruju da će u narednom periodu ponovo biti izmenjen.

POVEZANE VESTI

Petnaestogodišnja Tijana Jurić iz Subotice oteta je i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmok.

Njeno telo pronađeno je dvanaest dana kasnije u okolini Sombora.

Za brutalno ubistvo Tijane Jurić – Dragan Đurić iz Surčina osuđen je na 40 godina zatvora.

Da bi takve vesti bile što ređe, potrudila se Skupština Srbije. Za izmene Krivičnog zakonikagalsalo je 159 poslanika, a usvojene izmene su značajne:

– mogućnost izricanja doživotnog zatvora

– ukidanje kazni od 30 i 40 godina zatvora

– proširen spisak krivičnih dela za doživotni zatvor

– onemogućavanje uslovnog otpusta za pojedne kategorije

– pooštravanje kazni za povratnike

– precizirane kazne za proizvodnju i promet narkotika

– sankcionisanje napada na advokate

– sankcionisanje ugrožavanja vazdušnog i pomorskog saobraćaja

Izmene krivičnog zakonika inicirala je fondacija Tijana Jurić, peticijom koju je potpisalo više od 160.000 građana.

Izvor : N1

Uz zahvalnice Predsedniku Srbije, predsednici Vlade i ministrima pravde i policije, otac ubijene devojčice Igor Jurić usvajanje izmena zakona naziva pobedom, ali ne bez gorčine – zbog neipunjene želje za jedinstvenim stavom svih poslanika.

„I pored toga, posto se to nije desilo, zelim da se zahvalim svima onima koji su u nekom trenutku podržali ovu inicijativu tada kada je to njima odgovaralo, i neka im bude na savest zato što danas nisu bili u Skupštini„, poručio je Jurić.

Za izmene zakona glasali su poslanici vladajuće koalicije, poslanici Srpske radikalne stranke i još četiri poslanika opozicije.

Većina drugih, iako su uglavnom podržavali inicijativu, izostali su sa glasanja zbog bojkota parlamenta, ali ukazujući na stavove struke, koja upozorava da zakon nije po ustavu, ali i da krši međunarodne konvencije koje je Srbija dužna da poštuje. Posebno ukazuju na kršenje ljudskih prava zbog onemogućavanja uslovnog otpusta za određena krivična dela.

Izvor : N1

Bivši zamenik ombudsmana Miloš Janković saglasan je sa tim i kaže da je pred sudijama velika dilemada li da poštuju zakon ili Ustav, jer oba ne mogu.

To bi značilo da sudija ima mogućnost da neposredno primeni Ustav, odnosno ljudsaka prava koja proističu iz Ustava, a onda, shodno Ustavu, proističu iz međunarodnih konvencija„, objasnio je Janković.

Na konstataciju da time ne bi bio primenjen zakon, Janković je odgovorio: „To je onaj jedan problem koji dovodi ovako ishitreno zakonsko rešenje.“

Izmene krivičnog zakonika predviđaju i oštre kazne za napad na advokate, čime su pravni zastupnici zadovoljni.

Međutim, predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor uveren je da su prava građana prekršena drugim odredbama, posebno usled sužavanja izricanja uslovne osude, pogotovo u kombinaciji sa povećavanjem zaprećenih kazni.

Izvor : N1

Rezultat će biti da će broj zatovrenika drastično porasti, da će se izricati kratkotrajne kazne zakona za koji postoji opšta saglasnost struke da ne doprinose efektivnoj zaštiti društva od kriminaliteta, i konačno, imaćemo situaciju da će i mnogi mladi ljudi kojima se dogodi da prvi i jedini put se nađu pred sudom, neće biti izricana uslovna osuda nego zatvor“, upozorio je Tintor.

Vlast do sada nije imala sluha za savete struke i odbacivala ih je, a pojedinci su se našli na udaru nosilaca izvršne vlasti zbog kritika usvojenih izmena.

Međutim, sagovornici N1 uvereni su da se to mora promeniti i da izmene krivičnog zakonika neće moći da prođu lupu Brisela. Savet Evrope već se oglasio, navodeći da zakon krši konvencije tog tela. Zbog toga bi, uz kraj sednice Skupštine na kojoj su izmene usvojene, trebalo staviti oznaku – nastaviće se.