Usvojene izmene Krivičnog zakonika, doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece

Vesti 21. maj 201910:27 > 10:30
N1

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba. Taj deo izmena zakona deo je inicijative Fondacije "Tijana Jurić" koju je potpisima podržalo 160.000 građana.

Za izmene i dopune Krivičnog zakonika kojim se propisuje doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih lica osim poslanik vladajuće većine glasali su i Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe „Pokret za Spas Srbije – Nova Srbija“, dvoje poslanika Lige socijldemokrata Vojvodine, nezavisni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici radikala.

Poslanik Vukadinović rekao je agenciji Beta da je iz sale izašao odmah pošto je završeno glasanje o tom zakonu i nastavljeno o drugim tačkama dnevnog reda. On je rekao da nije imao dilemu da li da dođe i da svoj glas za izmene Krivičnog zakona s obzirom da je i podržao inicijativu Fondacije „Tijana Jurić“ o uvođenju doživotne kazne zatvora za silovatelje i ubice dece i trudnica i da je više puta glasao u skupštini da se taj zakon uvrsti u dnevni red sednice.

Usvojenim izmenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična dela. Ta kazna predviđena je za dela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta dela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti posle izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima dece i trudnica i nemoćnih lica.

Igor Jurić je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo u znak sećanja na njegovu maloletnu ćerku Tijanu koja je svirepo ubijena. Poslanici su prisustvo Jurića propratili aplauzom.

Izmenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Izmenama zakona uvodi se i novo krivično delo napad na advokate, što je bio zahtev Advokatske komore Srbije.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.