Da li ispadi Treće Srbije ugrožavaju koaliciju u Novom Sadu?

Vesti 02. apr. 201518:47 > 18:53
Podeli:
Izvor: N1info

Do juče stabilna vladajuća koalicija u Novom Sadu, sada je u turbulentnom periodu. Razlog tome su incidenti koji se povezuju sa političkom organizacijom Treća Srbija, koja čini deo gradske vlasti.

Nakon prijava Državne revizorske institucije za neregularnosti u javnim preduzećima koje Treća Srbija vodi, dogodio se i incident kada je jedan funkcioner te stranke fizički pretio osoblju Skupštine grada.

Protesti radnika “Informatike” otpuštenih bez najave, sumnje u finansijske malverzacije i pretnje konobarima gradskog parlamenta, samo su neki od incidenata sa kojima se poslednjih dana povezuje Treća Srbija.

Od nedavno, ispade ove političke organizacije počeli su da kritikuju i koalicioni partneri. Predsednik lokalnog odbora DSS-a Borko Ilić zapretio svojim partnerima šamarima.

Od Ilića nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li su ovi incidenti ugrozili vladajuću koaliciju, a predsednik Treće Srbije Miroslav Parović samo nam je kratko rekao da ne želi da komentariše lične razmirice i da je gradska koalicija stabilna.

Da je koalicija stabilna navode u i Srpskom pokretu obnove, koji takođe čini deo vladajuće koalicije. Ipak, Branka Bežanov iz SPO priznaje da postoje problemi kada se radi o odnosima sa Trećom Srbijom.

“Vladajuća koalicija u Novom Sadu funkcioniše dobro, barem kada govorimo o Srpskoj napednoj stranci i Srpskom pokretu obnove. Međutim, incidente koje u poslednje vreme prave predstavnici Treće Srbije, pre svega Aleksandar Đurđev moramo da nazovemo jednim imenom, a to je bruka i sramota za našu koaliciju i za sve Novosađane”, ocenjuje Bežanov.

U SPO navode da je pitanje opstanka koalicije, ipak, u nadležnosti stožera gradske vlasti – Srpske napredne stranke. Gradonačelnik Miloš Vučević ocenio je, s druge strane, da su napadi na Treću Srbiju upravo usmereni na SNS i premijera Aleksandra Vučića.

Kakva je sudbina vladajuće koalicije u Novom Sadu i šta o tome kažu analitičari, saznajte u prilogu Miodraga Sovilja: