Dačić sa predsednikom Gane: Prijateljski odnosi osnov za unapređenje saradnje

Vesti 20. maj 201920:57 > 20:59
N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Gane Nana Dankvo Ada Akufo-Ado saglasili su se danas tokom susreta u Akri da su tradicionalno prijateljski odnosi dveju zemlaja odličan osnov za unapređenje saradnje u svim oblastima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Gani, zahvalio je predsedniku Gane na toploj dobrodošlici i podsetio da su nekadašnja Jugoslavija i Gana bile jedne od osnivača Pokreta nesvrstanih, kao i da je Gana bila prva zemlja Afrike koja se izborila za svoju nezavisnost pre 62 godine.

Šef srpske diplomatije istakao je da ove godine obeležavamo 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa tadašnje Jugoslavije, sadašnje Srbije, i Gane, navodi se u saopštenju.

Dačić je ukazao da razmene poseta između Srbije i Gane i intenziviranje saradnje dveju država pokazuju da prijateljstvo Srbije i Gane ne pripada samo prošlosti i da je u interesu obe zemlje da odnose razvijaju i u sadašnjosti i budućnosti.

Predsednik Gane Akufo-Ada rekao je da su Srbija i Gana veoma bliske zemlje i da postoje svi uslovi da se realizuju posete i na najvišem nivou, kao i da se uspešno sarađuje u ekonomiji, IT, kulturi, obrazovanju i drugim oblastima.

Na sastanku je istaknuto da su predsednici dve zemlje – Josip Broz Tito i Kvame Nkrumah, prvi predsednik nezavisne Gane, bili veliki prijatelji, i da bliske istorijske odnose i saradnju treba nastaviti i intenzivirati.

Predsednik Gane i šef srpske diplomatije saglasili su se da treba revitalizovati odnose dve zemlje koji su narušeni pre sedam godina odlukom Gane u vezi sa priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova.

Dačić je informisao je predsednika Gane o toku dijaloga Beograda i Prištine, koji još traje i ukazao da je pitanje dijaloga zapravo pitanje očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Dačić je zamolio svog sagovornika da ipak sačekaju kraj dijaloga, da do tada imaju statusno neutralnu poziciju i da poštuju rezultate tog dijaloga koji će biti iznet u Ujedinjenim nacijama.

Tokom zvanične posete Gani, Dačić je razgovarao i sa ministrom odbrane Dominikom Nitivulom. Dva ministara su se saglasila da tradicionalno prijateljstvo treba negovati i unaprediti, u korist zajedničkih interesa.

Ministar Dačić pozvao je svoje domaćine da u najskorijem roku posete Srbiju.