Više pitanja nego odgovora o sednici o Kosovu, opozicija neće kročiti u salu

Vesti 20. maj 201919:24 > 19:32
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sledećeg ponedeljka će poslanicima podneti izveštaj o Kosovu i Metohiji. Stranke koje već mesecima bojkotuju rad parlamenta, prema dosadašnjim najavama, taj bojkot neće preknitu ni zbog sednice o Kosovu. Takve najave bile su dovoljne za nove napade iz vrha vlasti.

O zakazanoj skupštinskoj sednici o Kosovu i Metohiji ima više pitanja nego odgovora. Da li predsednik u paralment donosi nekakav plan ili makar pisani izveštaj? Da li će se razgovarati i o idejama za koje čak i predsednik kaže da nisu više aktuelne ili će možda predstaviti neka nova rešenja?

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kaže da ne zna detalje sednice, ali ističe da će se „bar razgovarati“.

Izvor : N1

„Možda će se i od poslanika čuti neke ideje. Teško je u rešavanju ovako komplikovanog pitanja ponuditi ne znam kakvu novu ideju. Možda bi to više mogao da bude neki spoj već viđenih rešenja u svetu“, smatra Drecun.

Nove ili stare ideje predsednika o Kosovu, deo opozicije neće slušati u paralamentu. Zbog odluke da nastave sa bojkotom, vlast ih kritikuje, kako u sali, tako i u skupštinskom holu.

„Potpuno je vidljivo da oni zapravo smatraju da o važnim društvenim temama i važnim društvenim pitanjima, treba izgleda da govorimo ispod šatora kao nekakavo pleme, a ne u skupštini gde se vodi dijalog“, kaže socijalista Đorđe Milićević.

„Samim nedolaskom na sednicu 27. maja, ne propuštaju oni samo dnevni red aktulenog skupštinskog zasedanja, već sami sebe brišu sa političkog dnevnog reda Srbije“, ocenjuje on.

Ovako organizovana sednica o Kosovu nije dovoljan razlog za povratak u parlament, poručuje Balša Božović iz DS-a.

Izvor : N1

„Ovo je jedan neiskren poziv gde će biti svega, samo ne razgovora o rešavanju tog problema. Mislimo da će Aleksandar Vučič samo doći da izdeklamuje nacionalističke parole, a da će ispod stola u privatnim njegovim razgovroma sa Hašimom Tačijem, raditi potpuno drugu stvar. Da dajemo legitimitet takvoj jednoj farsi, ne dolazi u obzir“, poručio je Božović.

Demoktrate ostaju jedinstvene i u bojkotu drugih skupštinskih tema. Poslanici će sutra glasati o izmenama Krivičnog zakonika, u javnosti poznatog kao „Tijanin zakon“, ali među njima ipak neće biti demokrate Radoslava Milojičića. Kaže da podržava zakon, ali da ipak ne može da pređe preko prebijanja odbornika DS-a iz Knjaževca Dalibora Stanojevića.

„Ja ne mogu da ispunim svoje obećanje i ne mogu da uđem u Skupštinu i glasam za ‘Tijanin zakon’. Lice mog prijatelja Dalibora iz Knjaževca koji je u petak pretučen, govori o tome da dijaloga sa vlastima i sa SNS-om nema“, objasnio je Milojičić.

Iz skupštinske sale odgovorio mu je šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović koji je rekao da nije tačno da je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić pretukao Stanojevića.

Pre sednice o Kosovu, poslanici će se sastati još jednom i to u sredu kada će raspravljajti o Predlog Zakona o glavnom gradu.