Grubješić: Štrahe da posluži kao primer kako razmišljaju desničari kad se opuste

Vesti 20. maj 201917:34 > 17:38
N1

Suzana Grubješić iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da će izbori za Evropski parlament biti "interesantniji nego ranije", jer su to "prvi izbori nakon migrantske krize, Bregzita i pobede Donalda Trampa na izborima u SAD". Dodaje i da se nada da će Srbija imati svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Direktnim glasanjem, od 23. do 26. maja, građani EU biraće poslanike iz stotinak partija, povezanih u osam „partijskih familija“. Već se komentariše da je izvesno da će posle izbora desničarski populisti izaći ojačani. Pitanje je i kakve politike se mogu očekivati, dok Bregzit još nije okončan, Donald Tramp se sprema za drugu izbornu trku, a nemačka kancelarka je rekla da Evropa uz Kinu i Rusiju, kao protivnika ima i SAD.

„Ovo će biti interesantni izbori, zanimljiviji nego ranije, to su deveti izbori za sastav Evropskog parlamenta, koji se bira na svakih pet godina…Ovo su prvi izbori nakon migrantske krize, Bregzita i pobede Trampa, a pogotovo imajući u vidu da populističke stranke jesu u naletu. Očekuje se, a to pokazuju izlazne ankete, da će izlaznost biti veća nego inače“, kazala je Grubješić u Danu uživo.

Napominje da je na prošlim izborima, 2014. godine, prosečna izlaznost bila 43 odsto. U istočno-evropskim zemljama, dodaje, ta izlaznost je bila mala – između 13 i 20 procenata, dok je u Belgiji bila skoro 90 posto.

„Videćemo da li su sad svi koji učestvuju na izborima uspeli da mobilišu građane. Ne treba da gubimo iz vida da nacionalni izbori imaju najveći značaj i to je, zapravo, najveći nedostatak evropskih izbora. Kandidati za poslanike nemaju direktan kontakt s biračima, oni su nacionalni kandidati“, rekla je Grubješić.

POVEZANE VESTI

Na pitanje da li jačanje populista predstavlja dodatne izazove za ostale partije, Grubješić kaže da su se „tradicionalne političke partije malo probudile“.

„Samo se nadam da nije kasno. Ove druge nedelje pred izbore su počeli aktivnije da rade. Shvatili su da postoji opasnost od populista“ kaže Grubješić i dodaje da se, ipak, ne očekuje da bi populisti mogli da osvoje većinu u EP.

Dodatni „udar“ na populiste trebalo bi da ima i snimak dojučerašnjeg austrijskog vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea.

Štrahe podneo ostavku nakon objavljivanja tajnog snimka na kom se vidi kako navodnoj ćerki ruskog oligarha nudi političku zaštitu u zamenu za novac za svoju stranku. Štrahe, miljenik srpskih medija, u razgovoru pomenuo i Srbiju i to u vrlo negativnom kontekstu.

„Austrijski birači će, nadam se, umeti da ocene to što su videli na snimku, kako se desničarski populista ponaša kada se opusti, šta stvarno misli i o Srbiji, i o Uniji…Mislim da će ovo doneti negativnu popularnost. Pre svega vidi se ta povezanost i sklonost ka Putinovoj Rusiji, to je karakteristika mnogih populističkih stranaka, i zbog toga oni ne mogu da budu ‘ujedinjeni'“, kazala je Grubješić.

Objašnjava da ima stranaka koji ne žele nikakve veze s Rusijom, ko što je Pravo i pravda u Poljskoj. „Kačinjski ne želi Salvinija, Štrahea, zbog povezanosti sa Rusijom i razne koruptivne aktivnosti koji se tim povodom sprovode“, kazala je gošća N1.

Demokratske opcije da ponude jasnu viziju budućnosti

Kako je rekla, ove druge opcije, za koje kaže da su se probudile, moraju da ponude jasnu, pragmatičnu viziju evropske budućnosti.

„Ovi dani do početka izbora su odlučujući da se proevropski birači motivišu, da im se ponudi slika budućnosti evropske zajednice“, dodala je.

Na pitanje da li je zbog toga Angela Merkel pomenula krizu „EU projekta“, Grubješić kaže: „Tačno. Ona to jako dobro zna i vidi, šteta što je njeno gostovanje u Zagrebu palo u senku muzike koju su joj puštali i govora nekih funkcionera“.

„Merkel je govorila koliko je nacionalizam opasan i podriva temelje EU, a onda joj vi puštate Tompsona…Međutim, ne verujem da će biti nekih posledica po HDZ, ali je svakako primljeno k znanju šta je rečeno i šta se dešavalo“, rekla je Grubješić.

Govoreći o izborima za srpskog predstavnika u Evropskom parlamentu, Grubješić kaže da je „šteta što se ide sa dve liste“.

„Nije moglo sve na jednoj listi, dve liste učestvuju. Nadam se da će biti dovoljno birača koji će podržati jednog kandidata iz srpske zajednice u EP, i nadam se da će taj jedan biti profesor Dejan Jović, koji bi bio pravi predstavnik srpske zajednice u EP. On, ne samo što odlično poznaje regionalnu politiku, već se oduvek zalagao da ovaj region pripadne i formalnoEvropskoj Uniji“, rekla je Grubješić.

Za cenzus je, kako je rekla, potrebno 60.000 glasova. „Bojim se da bi moglo da dođe do rasipanja glasova“, dodala je.

Proširenje EU za sada „na ledu“

Govoreći o proširenju EU, Grubješić kaže daje ono trenutno „na ledu“.

„Ove godine ne možete da čujete ništa o proširenju, to je sada zabranjena reč, a i ako se pominje, pominje se u negativnom kontekstu. Nije da mi u regionu nismo zaslužili kritike, ali smo takođe zaslužili da čujemo i da ovako ostavljeni u ‘čekaonici’, postaje zanimljivi i drugima“, rekla je.

EP će se, dodaje, vrlo brzo jkonsolidovati. „Neki 3.jun je datum kada će se sve znati, a već u nedelju u ponoć ćemo imati rezultate glasanja. Ali, Evropska komisija se formira kasnije, datum kada stupa na dužnost je 1. novembar…Videćemo koliko će se baviti proširenjem“, rekla je.