Gojković i Kuburović kritikovale opoziciju što ne brani podnete amandmane

Vesti 20. maj 201911:48 > 13:16
FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da opozicija samo fiktivno bojkotuje rad parlamenta, dok, kako kaže, veoma revnosno učestvuje u radu odbora i međunarodnih delagacija.

Gojković je, tokom drasprave o amandmnima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije, rekla da bi, kada se bude menjao poslovnik, trebalo razmisliti i o tome da se unese i stavka prema kojoj se ne raspravlja o amandmanima na zakonske predloge čiji predlagači nisu došli da ih brane. 

PROČITAJTE I:

Upravo to se dogodilo danas, jer jedan od predlagača više amandmana poslnica Demokratske stranke Gordana Čomić nije bila u skupštinskoj sali.

„Poslanici opozicije dolaze na sednice odbora i redovno učestvuju u raspravi“, rekla je Gojković i dodala da se sa jedne strane traži njena ostavka kao predsednice parlamenta, ali da izgleda ona radi odličan posao kao predsednica dva skupštinska odbora.

Ona je pomenula poslanice Sandu Rašković Ivić i Aleksandru Jerkov koje su članice međunarodnih parlamentarnih delegacija i, prema njenim rečima, redovno putuju i od nje primaju zadatke.

I ministarka pravde Nela Kuburović danas je u skupštinskoj raspravi kritikovala poslanike opozicije koji su podneli amandmane, a nisu došli na njihovo razmatranje.  Time su, smatra Kuburović, pokazali da im nije stalo do rešavanja problema koji su za građane veoma bitni, kao što je slučaj sa borbom protiv korupcije.  

Milićević: O važnim pitanjima ne raspravlja se ispod šatora, kao pleme

Šef poslničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pozavo je narodne poslanike da se u što većem broju pojave na posebnoj sednici parlamenta o Kosovu, zakazanoj za 27. maj, i u plenumu ponude neka konkretna rešenja.

Milićević je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kosntatovao da svojim neučestvovanjem u rasparvi i glasanju o važnim pitanjima, poput Kosova i „Tijaninog zakona“, poslanici opoziocije pokazuju da je im je, pre svega, važan lični interes.

On je ukazao da se o važnim pitanjima ne raspravlja ispod šatora, „kao pleme“, već, civilizovano, u parlamentu i dodao da će na sednici poslanici imati priliku da od predsednika Srbije dobiju odgpovore na sva pitanja. Konstatovao je, ipak, i da nije velika šteta što poslanici opozicije ne dolaze u Skupšinu, jer, kako je ocenio, „imali smo priliku da vidimo rezultate njihovog rada“.