Srpska lista pobedila na izborima u sve četiri opštine na severu Kosova

N1

Kandidati Srpske liste pobedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Kosovska Mitrovica. Glasanje je proteklo bez incidenata.

22:35

Izlaznost 39 odsto, Srpskoj listi oko 95 odsto glasova

Koalicija NVO „Demokratija na delu“ saopštila da je večeras završila sa posmatranjem izbornog procesa na vanrednim izborima.

Na osnovu izveštaja sa terena ukupna izlaznost birača do zatvaranja u 19 časova iznosi 39 odsto.

Prema preliminarnim rezultatima za 85 odsto obrađenog materijala sa biračkih mesta u Severnoj Mitrovici Srpska lista, Goran Rakić osvojila je 95,2 odsto, a u Zubinom Potoku Srpska lista Srđan Vulović 94,1 odsto.

U Leposaviću je Srpska lista Zoran Todić, osvojila 96,4 odsto, kao i u Zvečanu, gde je kandidat za gradonačenika Vučina Janković iz te liste.

22:23

Vučić telefonom čestitao Srpskoj listi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras Srpskoj listi na pobedi i zahvalio svim građanima na severu Kosova koji su izlaskom na izbore to omogućili.

„Ovo je najbolja potvrda politike jedinstva. Želim da zahvalim svima koji su izašli na izbore na KiM u našoj zemlji, u našoj Srbiji“, rekao je Vučić u telefonskom obraćanju, nakon što ga je pozvao kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić i uključio spikerfon.

21:18

Đurić: Još bolji rezultat nego 2017.

Srpski kandidati u sve četiri opštine na severu Kosova ostvarili su ubedljivu pobedu na vanrednim izborima za gradonačelnike, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je istakao da je Srpska lista u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ostvarila veći i bolji rezultat nego 2017. godine i u apsolutnim brojevima i pojedinačno, kao politička organizacija Srba na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je ovo velika pobeda Srba na Kosovu i Metohiji, veliki uspeh u borbi za jedinstvo sa državom Srbijom i u borbi za jedinstvo same države.

20:43

Pobeda Srpske liste

Kandidati Srpske liste pobedili su na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova, podaci su Koalicije nevladinih organizacija „Demokratija na delu“, koja je pratila današnje izbore.

Prema nekompletnim podacima ove organizacije, a na osnovu uzorka koji je nepromjenljiv, kandidati Srpske liste Vučina Janković u Zvečanu, Zoran Todić u Leposaviću, Srđan Vulović u Zubinom Potoku i Goran Rakić u severnoj Kosovskoj Mitrovici dobili su apsolutnu podršku birača.

Pobedu Srpske liste potvrdio je i Goran Rakić.

 Rezultatom Srpske liste zadovoljan je i Srđan Vulović.

20:09

Zatvorena birališta

Sva biračka mesta zatvorena su u 19.00 časova, rečeno je Srni u Centralnoj izbornoj komisiji u kojoj navode da će prve preliminarne rezultate moći da saopšte oko 22.00 časa.

Portparol Kosovske policijske službe za region Sever Kosova Branislav Radović rekao je Srni da tokom izbornog dana nije bilo incidenata, niti je zabeležen bilo kakav događaj koji je mogao da ugrozi bezbednost birača.

„Nije bilo incidenata, pa policija ni u jednom slučaju nije intervenisala“, kaže Radović.

19:09

Do 16h glasalo 35 odsto birača

Prema podacima koalicije nevladinih organizacija „Demokratija na delu“, koja posmatra izbore na severu Kosova, do 16 časova glasalo je 35 odsto birača.

Kako su istakli, dosadašnji trend pokazuje da će izlaznost biti nešto viša nego na lokalanim izborima 2017. godine.

17:36

Nešto bolja izlaznost nego 2017.

Na izborima je do 15 časova glasalo 32,3 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija Kosova.

Kako se navodi na sajtu CIK, na lokalanim izborima 2017. godine do istog perioda glasalo je 30,79 odsto građana s pravom glasa.

U Leposaviću je do 15 časova glasalo 33,05 odsto, Zubinom Potoku 34,45 odsto, Zvečanu 34,34 odsto i u Severnoj Mitrovici 30 odsto.

17:04

Glasanje samo sa kosovskim dokumentima

Glasanje je moguće samo sa kosovskim ličnim kartama, saopštila je na konferenciji za novinare predsedavajuća Centralne izbore komisije Valjdete Daka, preneo je portal KoSSev pozivajući se na pisanje Indeksonline.

Koalicije nevladinih organizacija koja posmatra izbore „Demokratija na delu“ juče je saopštila da će biti dozvoljeno glasanje sa srpskim ličnim kartama, ali danas nisu hteli to da komentarišu.

KoSSev navodi da su ovo treći kosovski izbori u opštinama na severu, ali prvi na kojima biračko pravo nije moguće ostvariti sa srpskim identifikacionim dokumentima.

14:02

Tači čestitao na mirnoj kampanji

Predsednik Kosova Hašim Tači pohvalio je političke subjekte i građane na mirnoj kampanji i poželeo regularan izborni proces.

„Čestitam političkim subjektima i građanima na mirnoj kampanji u četiri opštine na severu Kosova i želim im regularan izborni proces“.

Poručuje da je Kosovo izgradilo tradiciju uspešnih izbora, kao i da se oni održavaju „u skladu sa zakonima Kosova i služe za što bolju integraciju svih zajednica u kosovske institucije“.

„Kandidatima za gradonačelnike čestitam i pozivam ih da nastave da rade na poboljšanju života građana u njihovim opštinama“, naveo je Tači na Fejsbuku.

12:34

Izlaznost po opštinama do 11 časova slična – između 15 i 17 odsto

Četiri sata nakon otvaranja birališta prosečna izlaznost u opštinama na severu Kosova je 16.14 odsto, saopštio je CIK.

U opštini Severna Mitrovica do sada je glasalo 3.437 birača, odnosno 15,8% od ukupnog broja upisanih. Izlaznost u opštini Zubin Potok je najniža i za sada iznosi 13.76%, odnosno 1.174.

U Zvečanu je izašlo 16.12% birača (1.488), a u Leposaviću se odazvao najveći procenat upisanih – 17.96% (3.262). Procenat izašlih do 11 časova ove godine nešto je viša od izlaznosti na izborima za gradonačelnika 2017.

12:24

Poruka građana: Da nas niko ne dira i ne pomera s ovih prostora

Građani s kojima je razgovarao reporter N1 kažu da Srbi nemaju mnogo izbora i moraju da glasaju za svoje predstavnike.

„Očekujem da bude bolje, da živim ovde, da nas niko ne dira i ne pomera s ovih prostora“, kaže jedna meštanka.

10:49

Jovanović: Izbori po kosovskim zakonima

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović, govoreći o izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, kaže da je „tek krenuo izborni dan“, ali da ne očekuje veće incidente.

„Mnogo veći problem je, a to su mnogi zaboravili, što se ti izbori organizuju po kosovskim zakonima. To su za nas secesionističke institucije, nevažeći zakoni, a zašto idemo na izbore pod tim uslovima? Zbog Briselskog sporazuma, i to se odomaćilo, a nije normalno“, kazao je Jovanović.

Međutim, dodaje, niko ne želi incidente.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

10:04

Okupljanje na trgu, pa zajednički odlazak na glasanje

Kako je javio reporter N1, oko 200 građana Severne Mitrovice okupilo se na gradskom trgu, kako bi, predvoćeni kandidatom za gradonačelnika Goranom Rakićem, zajedno otišli na biračko mesto.

9:53

Đurić: Napravite bedem nastojanjima Prištine da zauzme sever Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić apelovao je na sve kojima je, kako je istakao, stalo do opstanka srpstva na Kosovu, da masovno izađu na izbore i svojim glasom „naprave bedem nastojanjima Prištine da zauzme sever Kosova“.

Đurić je za televiziju Pink rekao da se „lokalni separatisti“ nadaju da Srbi neće izaći na te izbore, kao i da će uspeti da proture i izguraju svoje kandidate.

„Želim da apelujem na naše sunarodnike u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, na sve one kojima je stalo do opstanka srpstva i Srbije na tim prostorima, da se danas masovno odazovu i naprave bedem svojim glasom prema nastojanjima Prištine da kroz izborni proces zauzme sever naše autonomne pokrajine“, rekao je Đurić.

9:09

Petković: Srpski narod odlučuje za ili protiv svog opstanka

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je srpski narod na KiM da masovno izađu na izbore i glasaju za Srpsku listu, jer je ona garant opstanka srpskog naroda na KiM.

Petković je za RTS rekao da su današnji izbori u četiri opštine na severu KiM referendumski, jer na njima srpski narod odlučuje za ili protiv svoga opstanka na KiM.

8:21

Glasanje na 87 biračkih mesta

Biračka mesta otvorena su u 7.00, a zatvaraju se u 19.00 časova. OEBS će tehnički asistirati prilikom glasanja.

Za mesto gradonačelnika četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nadmetaće se Srpska lista, Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova (PDK) sa ukupno 12 kandidata.

U Severnoj Mitrovici gradjani imaju mogućnost da biraju jednog od tri kandidata – Gorana Rakića ispred Srpske liste, Erdana Atićija iz Samoopredeljenja i Gondje Čauši koja je kandidovana ispred PDK.

Kandidati Srpske liste su u Zvečanu Vučina Janković, Zubinom Potoku Srdjan Vulović i Leposaviću Zoran Todić.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi izjavio je ranije da će na dan glasanja u četiri opštine biti otvorena 44 biračka centra sa 87 glasačkih mesta.

Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vanredne izbore na severu Kosova za 19. maj pošto su srpski gradonačelnici dali ostavke na svoje funkcije 27. novembra prošle godine zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i zbog pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

    • Izlaznost – 39 odsto
    • Kandidati Srpske liste u sve četiri opštine osvojili oko 95 odsto glasova
    • Tokom glasanja nije bilo incidenata

POVEZANE VESTI