Poverenica: Transfobija i homofobija i dalje prisutne u Srbiji

Vesti 17. maj 201912:13 > 12:17
N1/arhiva

Transfobija i homofobija su i dalje prisutne u Srbiji, kao i nedostatak razumevanja za poteškoće sa kojima se LGBT osobe suočavaju, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv transfobije i homofobije, ona je istakla da transrodne osobe i pripadnici LGBT populacije ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

Kako je navela, oni su deo društva i ne mogu se ignorisati ni oni, ni njihova prava.

„Zabrinjavajuće je to što pojedinci, posebno određeni političari i javne ličnosti i dalje iznose uvredljive i omalovažavajuće stavove kojima nastavljaju da podržavaju predrasude prema LGBT zajednici“, naglasila je poverenica.

Brankica Janković je ukazala da i pored pozitivnih pomaka i izmenjenih zakonskih rešenja u vezi sa promenom pola u matičnim knjigama i dokumentima, treba nastaviti dalju primenu propisa i unapređivati položaj tih društvenih grupa.

Ona je napomenula da broj pritužbi koje se podnose povereniku zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta pokazuju da treba osnažiti pripadnike LGBT populacije da prijavljuju diskriminaciju, pogotovo ako se ima u vidu da su najveći deo pritužbi podnele organizacije civilnog društva.

„Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni“, ocenila je Brankica Janković.