Mali: Zbog politike sam na udaru "tviter-profesora"

Tanjug/ Rade Prelić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je za "Večernje novosti" da se nada da je izveštajem Stručne komisije FON-a, stavljena tačka na osporavanje njegovog doktorata.

„Iskreno se nadam da jeste, s obzirom na to da ova priča traje već pet godina i da su moj rad ocenjivale čak tri komisije. Ono što me najviše boli je to što se eminentnim stručnjacima i uglednim profesorima koji su ocenjivali moj rad i studiozno ga analizirali manje veruje nego nekom ‘tviter-profesoru’, koji se bavi mnome svakodnevno već pet godina“, rekao je Mali za „Novosti“.

Dodao je i da je doktorat pisao pune tri godine, „primenjujući i teorijsko i praktično znanje koje je stekao u dotadašnjem akademskom i poslovnom životu“.

„Koliko je vremena, izučavanja, čitanja, potrebno za tako nešto – to zna svako ko je pisao tu vrstu rada“, kazao je ministar.

Podsetimo, stručna Komisija naučno-nastavnog veća Fakulteta organizacionih nauka usvojila je izveštaj prema kojem je utvrđeno da ministar finansija Siniša Mali nije plagirao doktorski rad. Komisija utvrdila da je svega sedam odsto disertacije bez navoda izvora.

Senat Univerziteta u Beogradu doneo je potom odluku da do 24. maja svi zaposleni na Univerzitetu Beograda u nastavnom i naučnom zvanju mogu da podnesu inicijalne žalbe na izveštaj Stručne komisije FON-a prema kojem doktorat Siniše Malog nije plagijat, a koje će rektorka kao žalbu u ime Univerziteta podneti Odboru za profesionalnu etiku.

Žalbu je najavio profesor Raša Karapandža koji je prvi i osporio doktorat Siniše Malog. Karapandža je novim prilozima osporio nalaze komisije FON-a, navodeći na kojim mestima je Mali „masovno kopirao i od reči do reči prevodio tekst, precrtavao figure pa čak i stil slova“.

Akademik Dušan Teodorović takođe je naveo da su u toku završne pripreme za podnošenje žalbe iza koje bi trebalo da stane veći broj profesora.