TV Hepi kažnjena, Parovi zabranjeni na 24 sata

Vesti 02. apr. 201515:45 > 15:47
Podeli:
Izvor: N1

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas je privremeno zabranio da TV Hepi emituje rijaliti program "Parovi" u trajanju od 24 sata, jer sadržaj može teško da naškodi fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Kako se navodi na sajtu REM-a, mera privremene zabrane emitovanja „Parova“ stupa na snagu sutra, 3. aprila od 20 časova. Izrečena mera odnosi se i na emitovanje putem interneta. TV Hepi je naloženo da obustavi emitovanje „Parova“ zbog učinjene naročito teške povrede člana 28. Zakona o elektronskim medijima.

Prilikom izricanja te mere, Savet je na sednici zakazanoj po hitnom postupku uzeo u obzir da je TV Hepi prethodno već izrečena mera upozorenja zbog istog programa, imajući u vidu povećani stepen odgovornosti te TV kao nacionalnog emitera, stepen ugrožavanja maloletnika, kao i elemente pornografije, piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je TV Hepi naloženo koje mere treba da preduzme u cilju otklanjanja povreda zakona.

Savet REM-a po važećim zakonima ne može da TV Hepi, kao ni bilo kojem drugom pružaocu medijskih usluga, izrekne direktnu finansijsku kaznu, ali je, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, podneo 14 prekršajnih prijava protiv te televizije.

Po Savetu, za to prekršajni sud u zakonom predviđenom postupku može izreći maksimalnu kaznu od 14 miliona dinara kao pravnom licu, a maksimalnu kaznu od 1,4 miliona dinara odgovornom licu u TV Hepi. REM je naveo da će nastaviti da se stara da programski sadržaj koji mogu da naškode fizičkom, moralnom ili mentalnom razvoju maloletnika, ne bude dostupan putem usluge radija i televizijskog emitovanja.

REM poziva pružaoce medijskih usluga da organizuju stalnu unutrašnju kontrolu sadržaja sa stanovišta zaštite maloletnika. U saopštenju se dodaje da je Savet REM-a o tome danas razgovarao s Milomirom Marićem koji je na osnovu ovlašćenja zastupao TV Hepi na današnjoj sednici Saveta.