Šutanovcu specijalno priznanje Foruma za bezbednost i demokratiju

Vesti 16. maj 201918:03 > 18:03
DS

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD), koji iduće nedelje obeležava 15. godišnjicu rada, odlučio je tim povodom da dodeli Specijalno priznanje Draganu Šutanovcu, za "izuzetan doprinos demokratizaciji sektora bezbednosti i reformama sistema odbrane" dok je bio ministar odbrane, od 2007. do 2012.godine.

U saopštenju FBD ističe da je to bio period kada su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prepoznavani kao glavni promoteri važnih reformi na putu integracija Srbije u Evropsku uniju.  

Tada je sprovedena profesionalizacija i modernizacija Vojske Srbije, koja je obnovila svoje učešće u medjunarodnim mirnovnim misijama, otvorila kancelariju u Briselu, u okvirima NATO partnerstva za mir, podseća FBD.  

U tom periodu, dodaje se u saopštenju, formirani su Univerzitet odbrane i Vojnomedicinski fakultet, oživela je vojna industrija i ukinuto obavezno služenje vojnog roka.  

Srbija je tada bila medju prvim zemljama u svetu u primeni Rezolucije UN 1235 o učešću žena u sistemu odbrane i institucionalizovano uvažavanje verskih i sindikalnih prava pripadnika vojske, naglašava FBD.  

Na kraju, ali ne na poslednjem mestu FBD podseća da je u tom periodu bio primetan i rast ugleda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i unpređen životni standarad njenih pripadnika i njihovih porodica.  

U saopštenju FBD napominje da su ovi rezultati i njihovo održanje bitni i u vremenu sadašnjih bezbednosnih i političkih izazova i geopolitičkom kontekstu.  

Kao jedna od organizacija civilnog društva FBD ističe da ovim priznanjem želi da doprinese i reafirmiše i važnost prepoznavanja uloge OCD/NVO u doprinosima demokratskom pristupu bezbednosnoj i odbrambenoj tematici i širenju bezbednosne kuluture.  

Posebna priznanja FBD će dodeliti i porodici generala Ninoslava Krstića, svog prvog predsednika, i Zoranu Sekuliću i novinskoj agenciji FoNet za podršku i afirmaciju rada FBD od dana osnivanja, kao i posvećenost tematici kojom se Forum bavi, evroatlanskim integracijama i organizacijama civilnog društva, navodi se u saopštenju.