Đilas: Mercedes očito napustio Srbiju jer Beograd ne kupuje autobuse od Ikarbusa

Vesti 16. maj 201911:29 > 11:39
Tanjug / Tanja Valič

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je da je "očigledno" da je kompanija Mercedes koja je, kako je naveo, po rečima Aleksandra Vučića 2014. godine došla u Ikarbus, 2019, "napustila" Srbiju jer je Grad Beograd nove solo autobuse za potrebe GSP-a naručio od proizvođača iz Kine i Turske, a ne od Ikarbusa.

Navodeći da GSP danas „ne funkcioniše“ i da je postojeći sistem ulaganja u privatne prevoznike neisplativ, Đilas je naveo da je u vreme kada je obavljao funkciju gradonačelnika Beograda kupljeno 157 gradskih autobusa od Ikarbusa dok je od dolaska na vlast Srpske napredne stranke, iz tog preduzeća za potrebe GSP nabavljeno „svega“ 90 autobusa.

POVEZANA VEST

„Budžet za javni prevoz u Beogradu 2013. godine iznosio je 13,8 milijardi dinara, od čega je 7,6 milijardi bilo opredeljeno za GSP a 6,2 milijarde za privatne prevoznike. Budžet za javni prevoz je 2018. iznosio 24,6 milijardi dinara od kojih je 9,6 milijardi namenjeno GSP-u a čak 15 milijardi privatnim prevoznicima“, rekao je Đilas novinarima uoči početka sednice Skupštine Beograda.

On je ocenio i da je tender za nabavku 240 novih autobusa za potrebe GSP „više nego čudan“ jer je u delu koji se tiče kupovine 70 autobusa odlučujuća stavka da proizvodjač mora da dokaže da je u prethodnih pet godina prodao 10 autobusa, dok za nabavku 170 autobusa mora da dokaže da je u prethodne tri godine proizveo i isporučio najmanje 4.000 gradskih autobusa.

„Jasno je da je bilo nekih obećanja i da je neko te stvari dogovorio unapred“, kazao je Đilas i ocenio da vlast u glavnom gradu u prethodne četiri godine „na sreću nije realizovala mnoge od nebuloznih projekata“, ali da sada radi na tome da trolejbusi saobraćaju samo do Slavije i da centar grada pretvori u ogromnu pešačku zonu bez javnog prevoza.

Đilas nije hteo da odgovara na pitanja novinarke televizije Pink, navodeći da će to učiniti tek kada se vlasnik tog medija izvini za uvrede i klevete koje je uputio na njegov račun.

„Možemo da razgovaramo tek kada Pink prestane da bude tabloidna televizija i propagandno sredstvo u rukama Aleksandra Vučića. Kad mi se vlasnik Pinka bude izvinio za tvrdnje da sam lopov i kriminalac, onda ću odgovoriti na vaša pitanja“, kazao je Đilas novinarki Pinka.