Čestitka za Dan porodice: Država "zaboravila" na obećanja o finansijskoj podršci

Vesti 15. maj 201919:43 > 19:52
N1

Na međunarodni dan porodice, mnoge porodice u Srbiji i dalje čekaju ispunjenje obećanja koje je vlast dala nekoliko puta - da će izmeniti Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, zbog koga neke majke tokom porodiljskog odustva primaju svega nekoliko hiljada ili čak nekoliko stotina dinara mesečno.

Milena Jovičić je majka dvomesečne devojčice. Jedna od onih mama, čiji broj država krije, a koje je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, ostavila sa mizernim mesečnim naknadama.

„Ja na porodiljskom bolovanju primam 8.000 dinara. Treba da izdržimo sa bebicom, a suprug je tu na neki način još više oštećen jer ne može da bude prisutan u odrastanju svog deteta. Radi dva posla kako bismo mi mogli da živimo neki solidan život“, objašnjava Milena.

N1

Solidan život mladih roditelja solidno košta. Milena je izračunala – za pelene ode 10.000, za dohranu 15.000 mesečno, a za prvo opremanje bebe – 150.000 dinara.

Ova mlada mama priznaje da bez podrške roditelja ne bi mogla sve da finansira.

„Verujte mi, kada je trebalo da uzmem novac od roditelja osećala sam se nekako poražavajuće. Mlada devojka, obrazovana, koja je do sada radila, izdržavala sebe, bila sam na svojim nogama, dolazim u situaciju da treba da budem nekome roditelj, a ne mogu, jer nemam novca. Poražavajuće, stvarno poražavajuće“, konstatuje Milena.

Poražavajuće je što je Vlada ove majke čula, rešenje obećala, u vidu izmene zakona, ali izmena još nema, podseća narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije.

N1

„Ono što ja mogu da kažem je da se on do danas nije našao u skupštinskoj proceduri što znači da i poslednja izjava koju su dali da će se zakon naći u skupštinskoj proceduri do kraja prolećenog zasedanja, nije istinita“, ističe Macura.

Istina je da finansije nisu jedini problem mladih porodica, ali se čini da su u Srbiji i dalje broj jedan.

„75 procenata mladih želi da ode odavde. Ja bih pre svega pomislila da je u pitanju finansijski momenat, da se sele čitave malde porodice, da se ta deca koja bi trebalo da se rode u Srbiji u stvari ne rađaju u Srbiji, nego na nekom drugom mestu na planeti zemlji“, upozorava Macura.

Onima koji u Srbiji ostaju, apel najviših državnih zvaničnika da rađaju više je smešan.

„Meni je ovo bila dobra škola, za sledeće ću se već pripitati. Prvo moram da stvorim tu finasijsku osnovu koja će sigurno da traje. Ne bismo da dođemo u situaciju da sa već jednim detetom i sa budućim drugim razmišljamo da li ćemo imati za doručak, ručak ili večeru“, kaže Milena Jovičić.