Kuburović: Zatvori nisu vrtići, ne plašimo se osuđenih na doživotnu kaznu

Vesti 15. maj 201913:27 > 13:29
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je, prilikom rasprave u Skupštini o Tijaninom zakonu, da zatvori nisu "vrtići", tako da nema bojazni kako će se u njima ponašati kažnjeni na doživotnu zatvorsku kaznu.

„Zatvorenici su pod posebnim režimom, u skladu sa kaznom i procenom psihologa i drugih stručnjaka“, rekla je Kuburović, povodom komentara da se tako osuđeni, bez mogućnosti uslovnog otpusta, mogu ponašati nasilno jer im je budućnost trajno određena.

Ona je rekla da u zemljama Evropske unije ima više hiljada osuđenih na doživotnu kaznu pa ne „vidi da se tamo plaše da će neko od takvih zatvorenika napasti zatvorske čuvare“.

Prema njenim rečima, uvođenje doživotne kazne je razumni, a ne emocionalni postupak, kojem je, osim peticije Fondacije Tijane Jurić, prethodila analiza radne grupe sastavljene od eminentnih stručnjaka.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da ovaj saziv Skupštine ima „istorijsku ulogu“ jer donosi Tijanin zakon, ističući da će vladajuća koalicija glasati za njegovo usvajanje i upitala da li ima nešto gore od silovanja dece i nemoćnih lica.

Ona je rekla da će se usvajanjem takvog zakona potvrditi želja građana i smatra da „milioni“ građana u Srbiji podržavaju uvođenje doživotne kazne.

„Ja takve monstrume ne bih branila, iako sam advokat“, rekla je Gojković.

Ona je pozvala deo opozicije koja bokotuje sednice da dođu i pokažu da li podržavaju Tijanin zakon kojim se doživotnim zatvorom kažnjavaju „monstrumi koji hodaju našim ulicama“.