Veran Matić novi predsednik ANEM-a

Vesti 15. maj 201912:07 > 12:10
N1

Veran Matić izabran je za novog predsednika Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, odlučeno je na sednici Skupštine ove asocijacije. Za članove Upravnog odbora izabrani su Svetlana Kojanović, Ivana Petrović, Slobodan Krajnović i Milorad Tadić.

Matić je jedan od osnivača ANEM i prvi predsednik asocijacije u periodu od 1993. do 2003. godine, a sada će je ponovo predvoditi u naredne četiri godine. On je na funkciji zamenio Milorada Tadića, koji je na toj poziciji bio poslednjih pet i po godina.

„Ambicija je da ANEM bude podrška članicama, ali i agregator novih projekata, novih ideja i novih formi izveštavanja i istraživanja u polju medija u najširem smislu. Praktično, to je apgrejdovana verzija, nešto kao ANEM 2.0.“, rekao je Matić.

Dodao je da će misija ANEM – 2.0 biti fokusirana na strateška polja – produkcija i distribucija medijskog sadržaja, edukacija medijskih producenata I publike, podsticanje partnerstava sa državnim institucijama, privredom, nevladinim sektorom I međunarodnim organizacijama i finansiranje i monetizacija medijskog sadržaja u digitalnoj eri. Medijska scena sve više migrira onlajn, rekao je Matić, koji tu vidi prostor da se privuku novi članovi, projekti i ideje.

„Potrudićemo se da uključimo u članstvo i nevladine organizacije, fondacije, zagovornike slobode govora, koji na različite načine doprinose savremenoj zakonskoj regulativi, a sve više postaju I proizvođači sadržaja“, rekao je Matić.

Napomenuo je da će ANEM posebnu pažnju posvetiti borbi protiv govora mržnje i protiv nasilja nad novinarima, medijskim radnicima, kulturnim radnicima, izabranim političarima, svima koji učestvuju na javnoj sceni, naročito u oblasti edukacije, preventive i besplatne pravne pomoći.

Matić je ocenio da danas nije dovoljno samo edukovati novinare i medijske radnike, već i građane, kako bi postali odgovorni učesnici u proizvodnji medijskog sadržaja, ali i kao medijski pismeni korisnici opremljeni znanjima za kritičko promišljanje sadržaja koji do njih dolaze.

„Svakako će najveći izazov biti traganje za novim biznis modelima koji će omogućiti stabilno finansiranje medija“, ocenio je Matić i istakao da tu, između ostalog, spada i borba za poštenu raspodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Veran Matić je rođen je 1962. godine, bio je direktor i glavni i odgovorni urednik nekadašnje RTV B92, a danas je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara. Dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada.